Economisire-creditare: obtin prima de la stat si daca economisesc mai mult de 5 ani?


Intrebare:

Sa presupunem ca, in cadrul unui contract de economisire-creditare, se doreste continuarea economisirii si dupa perioada minima de 5 ani. Banii depusi in anii urmatori mai beneficiaza de prima de la stat? Exista vreo limita in acest sens sau vreo restrictie?

Schipor Ovidiu, Suceava

Indiferent de perioada de economisire, clientii beneficiaza de prima de la stat, neexistand o perioada maxima pentru acest lucru, important este sa economiseasca anual.

Astfel,  clientii pot sa economiseasca si dupa ce implinesc 5 ani. De altfel atat statul cat si Raiffeisen Banca pentru Locuinte incurajeaza economisirea pe o perioada cat mai indelungata pentru a putea acumula sume cat mai mari de bani, care sa duca la indeplinirea unor proiecte majore cum ar fi propria locuinta.

Acest produs de economisire-creditare se bucura de un real succes in tari precum Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, clientii bancilor pentru locuinte din aceste tari avand contracte de economisire-creditare pe intreaga perioada a vietii. In Germania, produsul de economisire-creditare are o vechime de aproximativ 100 de ani.

Singura conditie, insa, de a se primi prima de stat dupa cinci ani este legata de suma contractata, stipulata in contractul de economisire-creditare. Astfel, atat timp cat soldul economisit este mai mic decat suma contractata, clientii vor primi, pe langa dobanda bancii si prima de stat de 25%, in limita a 250 de euro, din suma economisita intr-un an.

In cazul in care soldul economisit (sumele economisite+ primele de stat+dobanzile oferite de banca) este mai mare decat suma contractata, clientul trebuie sa faca o majorare a sumei contractate, pentru a beneficia in continuare prima de stat.

Dupa o perioada de mnim 5 ani de economisire clientii vor putea utiliza prima de stat in orice scop, nu doar locativ.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Inapoi sus