Economisire-creditare: Ce drepturi are titularul minor dupa varsta majoratului?


Intrebare:

Ce se intampla cu contractul de economisire-creditare deschis pe numele copilului? Luna viitoare va implini 18 ani si nu as vrea sa ii ofer acces automat la fonduri. Ce este de facut pentru a nu putea retrage banii fara acordul meu, al parintelui?

Ezarim Rania, Constanta

Prin lege, minorul care a implinit varsta de 18 ani a dobandit capacitatea de exercitiu deplina. In consecinta, conform reprezentantilor BCR Banca pentru Locuinte, el decide singur cu privire la administrarea bunurilor sale.

El poate continua derularea contractul de economisire-creditare, fara a mai avea nevoie de acordul parintelui sau tutorelui.

Daca s-a atins perioada minima de economisire, clientul poate solicita un credit in lei cu dobanda redusa pentru achizitionarea, constructia sau modernizarea unei locuinte, in cazul in care se incadreaza in conditiile de eligibilitate ale bancii.

Alta solutie presupune prelungirea perioadei de economisire si obtinerea in fiecare an a primei de la stat. In prezent aceasta se ridica la 25% din sumele depunse intr-un an, dar nu mai mult de 250 euro, echivalent in lei.

De asemenea, titularul contului poate solicita, in momentul in care implineste 18 ani, retragerea sumelor existente in cont pana la acel moment sau doar a unei parti, prin divizarea contractului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus