Economisire-creditare: Care este baza de calcul a primei de stat?


Intrebare:

Prima de la stat este de 25%, maxim 250 euro. Eu vroiam sa depun exact 1.000 euro ca sa iau prima maxima. Dar se calculeaza 25% la 1.000 euro depusi sau la 1.000 euro din care se scade mai intai comisionul de inceput de 1%? Pentru ca daca e asa, ar trebui sa depun 1.010 euro.

Caraniescu Stefan, Arad

Conform prevederilor legale in vigoare, sumele care sunt luate in considerare la calcularea primei de stat sunt constituite din depunerile efectuate de catre client in anul pentru care se acorda prima de stat.

Avand in vedere prevederile Conditiilor Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR Banca pentru Locuinte S.A. - cap. 1 alin. (4) - conform carora:

"primele depuneri efectuate de client se vor face in contul comisionului de deschidere. Dupa achitarea integrala a comisionului de deschidere toate platile efectuate de client sunt considerate rate de economisire",

Subliniem ca la calculul primei de stat se iau in considerare si depunerile reprezentand comision de deschidere.

Prin urmare, prima de stat este direct corelata cu depunerile efectuate de client intr-un an de economisire, indiferent daca aceste depuneri reprezinta comisioane sau rate efective de economisire.

Pentru a maximiza randamentul produsului de economisire-creditare pentru domeniul locative prin obtinerea cuantumului maxim al primei de 250 euro (astfel cum este prevazut de lege),  va recomandam sa aveti in vedere rata de schimb leu/euro comunicata de BNR pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire la care se calculeaza contravaloarea in lei a primei de stat.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus