Cand se va plati prima de stat pentru anul 2011?


Intrebare:

De ce nu mi-a intrat in cont prima de stat pe anul 2011?

B. Mioara, Sibiu

Prima de la stat aferenta contractelor de economisire-creditare trebuie virata in contul clientilor in cel mult 60 de zile ale din momentul depunerii cererii de catre bancile specializate. Cererea se poate depune incepand cu luna ianuarie a anului urmator celui in care s-au realizat economiile.

Conform legislatiei, banii se transmit de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) catre banci, iar acestea ulterior transfera sumele cuvenite in contul fiecarui client in parte.

Totusi, legislatia nu impune niciun fel de sanctiune in cazul in care sumele nu sunt platite in termenul dispus.

Astfel, prima de la stat nu a mai fost platita la termen in ultimii 2 ani, situatie fiind motivata in special de lipsa fondurilor necesare in cadrul ministerului de resort. Mai exact, pentru economiile realizate in 2010, prima de la stat s-a ridicat la 81,6 milioane lei. Aceasta a fost platita in mai multe transe, pentru ca abia in prezent sa ajunga sa fie virata in proportie de 95% catre bancile pentru locuinte.

Ultima transa a presupus inclusiv suplimentarea bugetului MDRT din Fondul de rezerva bugetara, cu suma de 25 milioane lei.

Pentru economiile realizate in 2011, sumele aferente primei de la stat ar fi trebuit transmise pana in martie 2012, conform termenelor date de lege. Totusi, pana la momentul actual nu a fost realizat niciun fel de transfer in acest sens de catre MDRT catre bancile pentru locuinte si nici nu a fost indicata o data estimativa.

In total, pentru economiile realizate in 2011, clientii bancilor pentru locuinte au de primit prima de stat in valoare totala de 125,7 milioane lei.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Inapoi sus