Pot incheia un contract de economisire-creditare pe numele nepotului?


Intrebare:

Pot sa inchei un contract de economisre-creditare pe numele nepotului meu? Eu sunt matusa lui as fi vrut sa economisesc pentru el. Dar am nevoie si de acordul parintilor? Cine beneficiaza de bani, avand in vedere ca el este minor si tutori sunt parintii, nu eu?

Comanescu Iulian, Suceava

Conform prevederilor Codului Familiei, minorii sunt reprezentati, respectiv asistati la semnarea actelor civile de catre parintii sai. De aceea, contractele de economisire-creditare se incheie pe numele minorilor numai cu acordul si semnatura parintilor.
 
Codul Familiei Art. 105. - Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile pana la data cand el implineste varsta de paisprezece ani.  Dupa implinirea varstei de paisprezece ani minorul exercita singur drepturile si isi executa tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor, spre a-l apara impotriva abuzurilor din partea celui de-al treilea.  
 
In Conditiile Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR BpL, document ce reglementeaza relatia contractuala dintre clienti si BCR BpL, este prevazuta posibilitatea transferului drepturilor din contractele de economisire-creditare de la titular catre o alta persoana.

Astfel, puteti incheia un contract cu BCR BpL pe numele dumneavoastra, sa economisiti in baza acestuia (ca si cand ati depune banii in contul nepotului dumneavoastra), iar cand nepotul va implini 18 ani si va fi dobandit capacitatea de exercitiu deplina, putand decide singur cu privire la administrarea bunurilor sale, ii puteti cesiona contractul de economisire-creditare, cu toate economiile accumulate pe acesta.  
 
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca statul acorda clientilor bancilor pentru locuinte o prima de stat anuala in valoare de 25% din valoarea depunerilor, fara a depasi cuantumul maxim de 250 euro (echivaletul in lei), indiferent de numarul contractelor incheiate de acestia. Am facut aceasta precizare plecand de la ipoteza in care dumneavoastra sunteti deja  titulara unui contract de economisire-creditare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus