Economisire-creditare: pot utiliza prima de la stat pentru amenajarea gradinii?


Intrebare:

Pot utiliza primele de la stat pentru amenajarea gradinii? Este considerat tot domeniu locativ? As vrea sa scot banii acumulati in cont pentru a cumpara niste plante si o fantana de gradina.

Colibas Mircea, Cluj-Napoca

Conform prevederilor legale in vigoare, clientii pot beneficia constant de prima de stat pentru depunerile efectuate in baza unui contract de economisire-creditare cu o durata de minimum 5 ani.

Dupa expirarea perioadei minime de 5 ani clientii isi pot retrage economiile fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ. Cu alte cuvinte, clientii decid asupra destinatiei in care isi investesc economiile, respectiv pot investi prima de la stat in orice alt scop de cat cel locativ.

Se vor prezenta documente care sa probeze utilizarea in scop locativ numai in cazul in care suma economisita si/sau suma contractata este pusa la dispozitia clientilor ca urmare a indeplinirii conditiilor de repartizare inainte de expirarea perioadei minime de 5 ani.

Consideram ca plantele si fantana de gradina reprezinta obiecte decorative si nu intra in categoria produselor ce se pot achizitiona in vederea executarii de lucrari in domeniul locativ.

Activitatile in domeniul locativ permise de lege (si enumerate ca atare in actele normative) se refera la reabilitarea, modernizarea, consolidarea, extinderea imobilelor sau apartamentelor cu destinatie preponderent locativa, construirea, cumpararea de imobile/terenuri, etc.

Cu alte cuvinte, se deconteaza lucrari, servicii sau materiale de constructie achizitionate in vederea sporirii confortului locativ.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus