Intrebare:
Am incheiat in anul 2009 un contract de economisire de tip BPL. Pana la data prezentei din cei 250 euro cat reprezenta prima de la stat nu s-au virat decat 20% din suma care trebuia pe motiv ca statul nu a liuvrat integral aceasta suma. Va rog sa-mi comunicati ce se poate face daca pana la finalul acestui an nu se va vira si diferenta pana la cei 250 euro cum este prevazut in contract? M-ai merita sa economisesti tinand cont ca pot aparea neseriozitati din partea statului?
Boghiu Iulian, Targu Jiu
Prima de stat, reprezinta o subventie pe care statul o acorda cetatenilor romani, domiciliati in Romania, care sunt titulari de contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ, in vederea stimularii activitatii de economisire pentru investitii in domeniul locativ.
Programul de economisire-creditare derulat prin intermediul bancilor de locuinte sustine domeniul locativ, un domeniu important in economia Romaniei, mai ales in perioade dificile din punct de vedere economic.
Prima de stat este garantata si reglementata prin lege (Ordonanta de Urgenta a Guvernului - OUG nr. 99/2006, art. 288-317, cu modificarile si completarile ulterioare) si se suporta si se plateste de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), si nu de catre institutiile bancare.
Prin actele normative in vigoare nu este stabilit un termen limita cu privire la indeplinirea obligatiei de virare a primei de stat de catre ministerul de resort. Insa, din experienta anilor trecuti va putem confirma ca Statul a efectuat plata primei intr-una sau mai multe transe.
In ceea ce priveste prima aferenta anului de economisire 2009, clientii nostri au primit la sfarsitul lunii iulie 2010 prima transa din prima de stat, reprezentand aproximativ 20% din valoarea totala solicitata.
Plata primei transe, dar si semnele primite ca urmare a discutiilor purtate cu reprezentanii Statului (Guvern, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Finantelor Publice) ne dau incredere ca Statul isi va onora obligatiile legale in sensul virarii diferentei primei de stat.
Distribuie articolul
Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.
24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.
11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare
Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.
29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare
Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.
23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare