Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas. 

In aprilie, inflatia calculata pentru ultimele 12 luni a fost de 3,2%. Pentru finalul anului BNR asteapta insa o inflatie chiar mai mare, de 4,2%. 

In aceste conditii, am inventariat ofertele de pe piata, pentru a vedea daca mai sunt banci care ofera randamente superioare inflatiei, macar brut (facand abstractie de impozitul de 10% pe dobanda). 

Cum a fost in anii trecuti

Romania a inchis 2020 cu o inflatie de 2,6% iar in 2019, 2018 si 2017 am avut o crestere a preturilor de 3,8%, 4,6% respectiv 1,3% (2016 si 2015 au fost ani cu deflatie). 

Potrivit  rapoartelor lunare ale BNR, dobanzile oferite de banci populatiei la depozitele nou constituite pe un termen cuprins intre 6 luni si 12 luni au oscilat anul trecut intre 2,55% si 2,89% (in crestere constanta, cu 2,89% consemnat in decembrie 2020). 

Cu alte cuvinte, in 2020 cei care au mizat pe depozite bancare cu scadenta de minim 6 luni au fost, in medie, in avantaj raportat la inflatie. Chiar si extragand impozitul pe dobanda tot ajungem la o dobanda neta de 2,6%, cu 0,1% peste inflatia din decembrie 2020. 

In anii anteriori, lucrurile au stat diferit. La finalul lui 2019 dobanda medie era de 3,06% deci acolo deponentii au pierdut in mod real bani avand in vedere inflatia de 3,8%. In 2018 aceeasi poveste, cu dobanda medie de 2,54% si inflatia de 4,6% iar in 2017, la dobanzi de 1,26% inflatia a fost de 1,3%. 

Alternativa la depozitele bancare au reprezentat-o o vreme titlurile de stat, care in contul unor scadente mai lungi, de pana la 5 ani, au oferit pana anul trecut dobanzi chiar si de 5% (la scadenta de 5 ani). 

In prezent, ultimele emisiuni din mai 2021 ofera dobanzi de 2,95% la un an si 3,35% la 3 ani, sub inflatia estimata la finalul anului si chiar sub cea din prezent, daca ne referim la scadenta mai scurta. 

Care sunt cele mai darnice banci

Daca ne referim la scadentele “lungi”, de 36 luni, cea mai mare dobanda o regasim la TBI Bank cu 4,2% (depozitul online). Urmeaza CEC-ul cu 3,5% (depozit online) si TechVentures Bank (fosta Banca Feroviara) cu 3,05%. Si gata, nu mai exista depozite peste 3%. 

Cine deschide un astfel de depozit la termen nu are decat sa spere ca pierderile sale in termeni reali nu se vor adanci daca inflatia accelereaza pana la scadenta. 

La 24 luni, dobanzi peste 3% gasim doar la TBI Bank (4%) si CEC Bank (3,35%).

Iar la 12 luni, poate cel mai popular depozit, avem un top dominat tot de TBI Bank cu 3,8%, CEC Bank cu 3,1% (depozit online), Alior Bank cu 2,8%, BRCI si OTP Bank cu 2,75%, Idea Bank cu 2,7%, etc. 

Exceptand CEC Bank, care pare sa urmeze o strategie de plasare a dobanzilor la termen in apropierea randamentelor titlurilor de stat pentru populatie, celelalte banci mari sunt nu sunt deloc darnice cu deponentii in acest moment. 

Banca Transilvania ofera o dobanda de  1,6% la 12 luni, UniCredit si ING - 1,2%, BRD - 1,05%, Raiffeisen Bank - 1%, iar BCR doar 0,8% (daca deponentul incaseaza veniturile in cont la BCR va primi 1,2%).

Cu toate acestea, romanii par sa favorizeze economisirea in dauna investitiilor, considerand ca mentinerea banilor in depozit, cu garantia Fondului de Garantare a Depozitelor este o alternativa de preferat riscului de a isi vedea la un moment dat sumele reduse, chiar daca in prezent actiunile sifondurile mutuale performeaza in general foarte bine. 

Cifrele BNR arata ca romanii prefera sa economiseasca chiar si la dobanzi real negative, astfel incat valoarea depozitelor bancare in lei a crescut cu 16,4% la finalul primului trimestru fata de martie 2020 (cu 12% au avansat cele in valuta, desi acolo dobanzile sunt foarte aproape de zero sau chiar zero). 

Totusi, diferentele existente intre dobanzile bancilor justifica pe deplin utilizarea unui comparator de produse de economisire. Pentru a gasi cel mai avantajos depozit la termen apelati cu incredere la comparatoarele Conso


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus