Cum se vor modifica asigurarile facultative multianuale pentru locuinte?


Intrebare:

Exista doua aspecte expuse de CSA ce determina interpretari diferite din partea asiguratorilor, in ceea ce priveste politele facultative multianuale:

1. Ordinul 15/2012 - Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008, republicata?.

2. Informatia de presa a CSA din 29.08.2012: "...Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora. ..."

Daca din Ordinul 15/2012 reiese faptul ca, dupa prima aniversare a politelor multianuale (dupa data aplicarii Legii nr 260/2008) proprietarii de imobile au obligatia incheierii PAD... din Informatia de presa (publicata pe site-ul CSA) reiese faptul ca politele facultative (inclusiv cele multianuale), incheiate anterior 01.09.2012, raman neschimbate pana la final.

Dumneavoastra cum interpretati cele doua aspecte si cum ar trebui asiguratorii sa aplice reglementarile CSA in legatura cu politele facultative multianuale?

Constantinescu Andrei, Bucuresti

Asigurarile facultative multianuale au fost vandute, in special, cu ocazia acordarii creditelor pentru locuinte. Astfel, o parte dintre clientii care au obtinut credite imobiliare au putut achizitiona de la banca si o asigurare facultativa de locuinta, valabila pe toata perioada de creditare.

Modificarile impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vor afecta aceste polite, conform Ordinului nr. 15/2012.

Astfel, cu ocazia primei aniversari a politei facultative, societatea de asigurare va trebui sa modifice conditiile de asigurare.

Riscurile de catastrofa naturala (cutremur, alunecare de teren si inundatii) vor fi asigurate doar pentru sume ce depasesc plafonul acoperit de asigurarea obligatorie.

La data primei aniversari, asiguratul va fi prin urmare nevoit sa achizitioneze suplimentar si asigurarea obligatorie de locuinta.

Comunicatul
de presa prin care CSA anunta aceste modificari legislative nu are valoare juridica, ci doar rol informativ. Din nefericire, acest rol a fost indeplinit necorespunzator deoarece informatiile prezentate sunt incomplete si creeaza confuzie in randul publicului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Inapoi sus