Cum se vor modifica asigurarile facultative multianuale pentru locuinte?


Intrebare:

Exista doua aspecte expuse de CSA ce determina interpretari diferite din partea asiguratorilor, in ceea ce priveste politele facultative multianuale:

1. Ordinul 15/2012 - Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008, republicata?.

2. Informatia de presa a CSA din 29.08.2012: "...Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora. ..."

Daca din Ordinul 15/2012 reiese faptul ca, dupa prima aniversare a politelor multianuale (dupa data aplicarii Legii nr 260/2008) proprietarii de imobile au obligatia incheierii PAD... din Informatia de presa (publicata pe site-ul CSA) reiese faptul ca politele facultative (inclusiv cele multianuale), incheiate anterior 01.09.2012, raman neschimbate pana la final.

Dumneavoastra cum interpretati cele doua aspecte si cum ar trebui asiguratorii sa aplice reglementarile CSA in legatura cu politele facultative multianuale?

Constantinescu Andrei, Bucuresti

Asigurarile facultative multianuale au fost vandute, in special, cu ocazia acordarii creditelor pentru locuinte. Astfel, o parte dintre clientii care au obtinut credite imobiliare au putut achizitiona de la banca si o asigurare facultativa de locuinta, valabila pe toata perioada de creditare.

Modificarile impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vor afecta aceste polite, conform Ordinului nr. 15/2012.

Astfel, cu ocazia primei aniversari a politei facultative, societatea de asigurare va trebui sa modifice conditiile de asigurare.

Riscurile de catastrofa naturala (cutremur, alunecare de teren si inundatii) vor fi asigurate doar pentru sume ce depasesc plafonul acoperit de asigurarea obligatorie.

La data primei aniversari, asiguratul va fi prin urmare nevoit sa achizitioneze suplimentar si asigurarea obligatorie de locuinta.

Comunicatul
de presa prin care CSA anunta aceste modificari legislative nu are valoare juridica, ci doar rol informativ. Din nefericire, acest rol a fost indeplinit necorespunzator deoarece informatiile prezentate sunt incomplete si creeaza confuzie in randul publicului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor
„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor

Vestea buna pentru consumatori este ca sunt deja companii de asigurari care au prins si acest risc in polite, numarul lor creste in ultima perioada si apar si asigurari de grup in acest scop.

9 August 2020 | Asigurari

Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?
Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?

Exista mai multe modalitati de a ne asigura cand iesim des din tara, de la banala asigurare de calatorie la asigurarea multitravel, fiecare cu cateva avantaje fata de cardul european de sanatate, dar si cu un cost suplimentar asociat.

16 Iulie 2020 | Asigurari

Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Inapoi sus