Cum se vor modifica asigurarile facultative multianuale pentru locuinte?


Intrebare:

Exista doua aspecte expuse de CSA ce determina interpretari diferite din partea asiguratorilor, in ceea ce priveste politele facultative multianuale:

1. Ordinul 15/2012 - Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008, republicata?.

2. Informatia de presa a CSA din 29.08.2012: "...Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora. ..."

Daca din Ordinul 15/2012 reiese faptul ca, dupa prima aniversare a politelor multianuale (dupa data aplicarii Legii nr 260/2008) proprietarii de imobile au obligatia incheierii PAD... din Informatia de presa (publicata pe site-ul CSA) reiese faptul ca politele facultative (inclusiv cele multianuale), incheiate anterior 01.09.2012, raman neschimbate pana la final.

Dumneavoastra cum interpretati cele doua aspecte si cum ar trebui asiguratorii sa aplice reglementarile CSA in legatura cu politele facultative multianuale?

Constantinescu Andrei, Bucuresti

Asigurarile facultative multianuale au fost vandute, in special, cu ocazia acordarii creditelor pentru locuinte. Astfel, o parte dintre clientii care au obtinut credite imobiliare au putut achizitiona de la banca si o asigurare facultativa de locuinta, valabila pe toata perioada de creditare.

Modificarile impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vor afecta aceste polite, conform Ordinului nr. 15/2012.

Astfel, cu ocazia primei aniversari a politei facultative, societatea de asigurare va trebui sa modifice conditiile de asigurare.

Riscurile de catastrofa naturala (cutremur, alunecare de teren si inundatii) vor fi asigurate doar pentru sume ce depasesc plafonul acoperit de asigurarea obligatorie.

La data primei aniversari, asiguratul va fi prin urmare nevoit sa achizitioneze suplimentar si asigurarea obligatorie de locuinta.

Comunicatul
de presa prin care CSA anunta aceste modificari legislative nu are valoare juridica, ci doar rol informativ. Din nefericire, acest rol a fost indeplinit necorespunzator deoarece informatiile prezentate sunt incomplete si creeaza confuzie in randul publicului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Romania, lider in topul daunelor auto in regiune
Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

4 Iunie 2020 | Asigurari

Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Inapoi sus