Cum se vor modifica asigurarile facultative multianuale pentru locuinte?


Intrebare:

Exista doua aspecte expuse de CSA ce determina interpretari diferite din partea asiguratorilor, in ceea ce priveste politele facultative multianuale:

1. Ordinul 15/2012 - Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008, republicata?.

2. Informatia de presa a CSA din 29.08.2012: "...Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora. ..."

Daca din Ordinul 15/2012 reiese faptul ca, dupa prima aniversare a politelor multianuale (dupa data aplicarii Legii nr 260/2008) proprietarii de imobile au obligatia incheierii PAD... din Informatia de presa (publicata pe site-ul CSA) reiese faptul ca politele facultative (inclusiv cele multianuale), incheiate anterior 01.09.2012, raman neschimbate pana la final.

Dumneavoastra cum interpretati cele doua aspecte si cum ar trebui asiguratorii sa aplice reglementarile CSA in legatura cu politele facultative multianuale?

Constantinescu Andrei, Bucuresti

Asigurarile facultative multianuale au fost vandute, in special, cu ocazia acordarii creditelor pentru locuinte. Astfel, o parte dintre clientii care au obtinut credite imobiliare au putut achizitiona de la banca si o asigurare facultativa de locuinta, valabila pe toata perioada de creditare.

Modificarile impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vor afecta aceste polite, conform Ordinului nr. 15/2012.

Astfel, cu ocazia primei aniversari a politei facultative, societatea de asigurare va trebui sa modifice conditiile de asigurare.

Riscurile de catastrofa naturala (cutremur, alunecare de teren si inundatii) vor fi asigurate doar pentru sume ce depasesc plafonul acoperit de asigurarea obligatorie.

La data primei aniversari, asiguratul va fi prin urmare nevoit sa achizitioneze suplimentar si asigurarea obligatorie de locuinta.

Comunicatul
de presa prin care CSA anunta aceste modificari legislative nu are valoare juridica, ci doar rol informativ. Din nefericire, acest rol a fost indeplinit necorespunzator deoarece informatiile prezentate sunt incomplete si creeaza confuzie in randul publicului.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Asigurari


Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet

In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple

4 Noiembrie 2020 | Credite auto & leasing

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Inapoi sus