Cum se stabileste valoarea de rascumparare la asigurarile unit-linked?


Intrebare:

Contribui de 5 ani la o asigurare de viata ING unde mi au spus ca la data teminarii contractului (anul 2025) imi pot lua toti banii sau pot apta pentru o pensie lunara. Ma pot retrage inainte de terminarea contractului sau risc sa pierd o valoare mare din banii acumulati deja? Daca ajung in schimb la terminarea contractului, pensia va fi pe toata viata?

Voicu Nicoleta, Pucioasa

Planurile financiare cu componenta de pensie - asa cum este si cel pe care il detineti la ING Asigurari de Viata – sunt produse financiare care ofera, concomitent, mai multe beneficii.

Fiind vorba despre o asigurare de viata, rolul sau principal este sa va ofere certitudinea ca, in situatia in care intervine un eveniment neprevazut, cei dragi vor beneficia de protectie financiara. In acest caz, ING Asigurari de Viata plateste beneficiarilor suma asigurata stabilita in momentul semnarii contractului – o suma care este garantata indiferent de numarul sau valoarea primelor platite pana la producerea evenimentului asigurat – plus banii adunati in cont.

In plus, politele de tip unit linked – asa cum este produsul dumneavoastra - ofera si posibilitatea de a realiza investitii si, in cazul de fata, de a acumula venituri in plus pentru momentul retragerii din activitate. E important sa stiti ca, fiind un produs investitional, aveti libertatea de a va alege programele de investitii, dar si faptul ca riscul va apartine in totalitate.

La incheierea duratei de plata a primelor, stabilita prin contract (in cazul dumneavoastra, anul 2025) puteti opta sa incasati integral valoarea contului de la acel moment, sa beneficiati de rente lunare pentru o anumita perioada aleasa de dumneavoastra sau sa primiti banii sub forma de rente viagere (pana la finalul vietii).

Momentul in care puteti incepe sa beneficiati de banii acumulati nu este conditionat de indeplinirea varstei minime legale de pensionare, ci doar de optiunea pe care ati facut-o in momentul subscrierii contractului; tocmai de aceea, acest produs este unul potrivit pentru persoanele ce isi doresc sa se pensioneze inainte de termen.

Fiind vorba despre un angajament asumat atat de dumneavoastra cat si de companie pentru o perioada mai lunga de timp, rezilierea inainte de maturitate este o optiune care nu va aduce avantaje.

In primii ani de contract, valoarea de rascumparare este nula, crescand odata cu inaintarea in varsta a contractului si cu amortizarea costurilor.

Trebuie sa stiti ca, indiferent daca va pastrati asigurarea pana la maturitate sau o rascumparati inainte de termen, asiguratorul deduce costurile de emitere si administrare ale politei; acestor cheltuieli li se adauga costul riscului suportat pe parcursul perioadei in care ar fi platit indemnizatia de asigurare in cazul producerii evenimentului asigurat.

De aceea, e bine ca inainte de a decide terminarea contractului inainte de maturitate, sa evaluati solutiile alternative existente, in functie de tipul asigurarii pe care o detineti. Daca totusi la un moment dat va veti afla in situatia de a fi nevoit sa reziliati contractul, este bine sa va informati in prealabil asupra valorii de rascumparare pe care o veti obtine; nu trebuie sa confundati aceasta valoare (care se calculeaza diferit in functie de tipul produsului si depinde, la politele cu investitii, si de conditiile de piata) cu suma asigurata (cunoscuta si garantata pe toata durata contractului).

In plus, nu incercati sa estimati valoarea de rascumparare insumand contravaloarea primelor achitate pana la momentul rezilierii, pentru ca nu exista o echivalenta intre cele doua valori. Prima de asigurare aferenta contractului este alcatuita dintr-o cota destinata investirii (in cazul politei dumneavoastra), o alta care acopera costurile administrative ale politei si o a treia, privind costurile care acopera riscul asigurat.

Valoarea de rascumparare se aplica doar partii destinate investirii, si tocmai de aceea este mai mica decat suma primelor platite.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Inapoi sus