Cum se stabileste valoarea de rascumparare la asigurarile unit-linked?


Intrebare:

Contribui de 5 ani la o asigurare de viata ING unde mi au spus ca la data teminarii contractului (anul 2025) imi pot lua toti banii sau pot apta pentru o pensie lunara. Ma pot retrage inainte de terminarea contractului sau risc sa pierd o valoare mare din banii acumulati deja? Daca ajung in schimb la terminarea contractului, pensia va fi pe toata viata?

Voicu Nicoleta, Pucioasa

Planurile financiare cu componenta de pensie - asa cum este si cel pe care il detineti la ING Asigurari de Viata – sunt produse financiare care ofera, concomitent, mai multe beneficii.

Fiind vorba despre o asigurare de viata, rolul sau principal este sa va ofere certitudinea ca, in situatia in care intervine un eveniment neprevazut, cei dragi vor beneficia de protectie financiara. In acest caz, ING Asigurari de Viata plateste beneficiarilor suma asigurata stabilita in momentul semnarii contractului – o suma care este garantata indiferent de numarul sau valoarea primelor platite pana la producerea evenimentului asigurat – plus banii adunati in cont.

In plus, politele de tip unit linked – asa cum este produsul dumneavoastra - ofera si posibilitatea de a realiza investitii si, in cazul de fata, de a acumula venituri in plus pentru momentul retragerii din activitate. E important sa stiti ca, fiind un produs investitional, aveti libertatea de a va alege programele de investitii, dar si faptul ca riscul va apartine in totalitate.

La incheierea duratei de plata a primelor, stabilita prin contract (in cazul dumneavoastra, anul 2025) puteti opta sa incasati integral valoarea contului de la acel moment, sa beneficiati de rente lunare pentru o anumita perioada aleasa de dumneavoastra sau sa primiti banii sub forma de rente viagere (pana la finalul vietii).

Momentul in care puteti incepe sa beneficiati de banii acumulati nu este conditionat de indeplinirea varstei minime legale de pensionare, ci doar de optiunea pe care ati facut-o in momentul subscrierii contractului; tocmai de aceea, acest produs este unul potrivit pentru persoanele ce isi doresc sa se pensioneze inainte de termen.

Fiind vorba despre un angajament asumat atat de dumneavoastra cat si de companie pentru o perioada mai lunga de timp, rezilierea inainte de maturitate este o optiune care nu va aduce avantaje.

In primii ani de contract, valoarea de rascumparare este nula, crescand odata cu inaintarea in varsta a contractului si cu amortizarea costurilor.

Trebuie sa stiti ca, indiferent daca va pastrati asigurarea pana la maturitate sau o rascumparati inainte de termen, asiguratorul deduce costurile de emitere si administrare ale politei; acestor cheltuieli li se adauga costul riscului suportat pe parcursul perioadei in care ar fi platit indemnizatia de asigurare in cazul producerii evenimentului asigurat.

De aceea, e bine ca inainte de a decide terminarea contractului inainte de maturitate, sa evaluati solutiile alternative existente, in functie de tipul asigurarii pe care o detineti. Daca totusi la un moment dat va veti afla in situatia de a fi nevoit sa reziliati contractul, este bine sa va informati in prealabil asupra valorii de rascumparare pe care o veti obtine; nu trebuie sa confundati aceasta valoare (care se calculeaza diferit in functie de tipul produsului si depinde, la politele cu investitii, si de conditiile de piata) cu suma asigurata (cunoscuta si garantata pe toata durata contractului).

In plus, nu incercati sa estimati valoarea de rascumparare insumand contravaloarea primelor achitate pana la momentul rezilierii, pentru ca nu exista o echivalenta intre cele doua valori. Prima de asigurare aferenta contractului este alcatuita dintr-o cota destinata investirii (in cazul politei dumneavoastra), o alta care acopera costurile administrative ale politei si o a treia, privind costurile care acopera riscul asigurat.

Valoarea de rascumparare se aplica doar partii destinate investirii, si tocmai de aceea este mai mica decat suma primelor platite.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

Inapoi sus