RCA: Lipsa anvelopelor de iarna anuleaza despagubirile?


Intrebare:

Daca am un accident cu o masina care nu este echipata cu cauciuri speciale pentru iarna, ma mai despagubeste compania de asigurare? Se ia in calcul si starea vremii la momentul accidentului? Exista vreo prevedere legala in acest sens? In cazul in care exista, va rog sa-mi spuneti care este. Multumesc frumos

Tudor Ungureanu, Botosani

Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), este reglementat? de Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010.

Acestea nu prevad dreptul asiguratorului de a refuza la plata despagubirile solicitate in baza unei polite RCA, pentru prejudicii produse ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Prin urmare, o situatie in care, spre exemplu, masina derapeaza atunci cand ninge si intra intr-o alta masina, nefiind echipata cu anvelope de iarna, nu reprezinta excludere de la despagubire.

Reprezentantii CSA spun ca indiferent daca masina vinovata are sau nu anvelope de iarna, se acorda despagubiri pentru masina pagubita, in baza politei RCA, intrucat norma RCA nu face nicio o referire la anvelopele de iarna.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Inapoi sus