RCA: Lipsa anvelopelor de iarna anuleaza despagubirile?


Intrebare:

Daca am un accident cu o masina care nu este echipata cu cauciuri speciale pentru iarna, ma mai despagubeste compania de asigurare? Se ia in calcul si starea vremii la momentul accidentului? Exista vreo prevedere legala in acest sens? In cazul in care exista, va rog sa-mi spuneti care este. Multumesc frumos

Tudor Ungureanu, Botosani

Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), este reglementat? de Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010.

Acestea nu prevad dreptul asiguratorului de a refuza la plata despagubirile solicitate in baza unei polite RCA, pentru prejudicii produse ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Prin urmare, o situatie in care, spre exemplu, masina derapeaza atunci cand ninge si intra intr-o alta masina, nefiind echipata cu anvelope de iarna, nu reprezinta excludere de la despagubire.

Reprezentantii CSA spun ca indiferent daca masina vinovata are sau nu anvelope de iarna, se acorda despagubiri pentru masina pagubita, in baza politei RCA, intrucat norma RCA nu face nicio o referire la anvelopele de iarna.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Inapoi sus