RCA: Lipsa anvelopelor de iarna anuleaza despagubirile?


Intrebare:

Daca am un accident cu o masina care nu este echipata cu cauciuri speciale pentru iarna, ma mai despagubeste compania de asigurare? Se ia in calcul si starea vremii la momentul accidentului? Exista vreo prevedere legala in acest sens? In cazul in care exista, va rog sa-mi spuneti care este. Multumesc frumos

Tudor Ungureanu, Botosani

Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), este reglementat? de Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010.

Acestea nu prevad dreptul asiguratorului de a refuza la plata despagubirile solicitate in baza unei polite RCA, pentru prejudicii produse ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Prin urmare, o situatie in care, spre exemplu, masina derapeaza atunci cand ninge si intra intr-o alta masina, nefiind echipata cu anvelope de iarna, nu reprezinta excludere de la despagubire.

Reprezentantii CSA spun ca indiferent daca masina vinovata are sau nu anvelope de iarna, se acorda despagubiri pentru masina pagubita, in baza politei RCA, intrucat norma RCA nu face nicio o referire la anvelopele de iarna.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor
„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor

Vestea buna pentru consumatori este ca sunt deja companii de asigurari care au prins si acest risc in polite, numarul lor creste in ultima perioada si apar si asigurari de grup in acest scop.

9 August 2020 | Asigurari

Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?
Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?

Exista mai multe modalitati de a ne asigura cand iesim des din tara, de la banala asigurare de calatorie la asigurarea multitravel, fiecare cu cateva avantaje fata de cardul european de sanatate, dar si cu un cost suplimentar asociat.

16 Iulie 2020 | Asigurari

Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Inapoi sus