RCA: Lipsa anvelopelor de iarna anuleaza despagubirile?


Intrebare:

Daca am un accident cu o masina care nu este echipata cu cauciuri speciale pentru iarna, ma mai despagubeste compania de asigurare? Se ia in calcul si starea vremii la momentul accidentului? Exista vreo prevedere legala in acest sens? In cazul in care exista, va rog sa-mi spuneti care este. Multumesc frumos

Tudor Ungureanu, Botosani

Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), este reglementat? de Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010.

Acestea nu prevad dreptul asiguratorului de a refuza la plata despagubirile solicitate in baza unei polite RCA, pentru prejudicii produse ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Prin urmare, o situatie in care, spre exemplu, masina derapeaza atunci cand ninge si intra intr-o alta masina, nefiind echipata cu anvelope de iarna, nu reprezinta excludere de la despagubire.

Reprezentantii CSA spun ca indiferent daca masina vinovata are sau nu anvelope de iarna, se acorda despagubiri pentru masina pagubita, in baza politei RCA, intrucat norma RCA nu face nicio o referire la anvelopele de iarna.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet

In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple

4 Noiembrie 2020 | Credite auto & leasing

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Inapoi sus