RCA: Lipsa anvelopelor de iarna anuleaza despagubirile?


Intrebare:

Daca am un accident cu o masina care nu este echipata cu cauciuri speciale pentru iarna, ma mai despagubeste compania de asigurare? Se ia in calcul si starea vremii la momentul accidentului? Exista vreo prevedere legala in acest sens? In cazul in care exista, va rog sa-mi spuneti care este. Multumesc frumos

Tudor Ungureanu, Botosani

Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), este reglementat? de Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010.

Acestea nu prevad dreptul asiguratorului de a refuza la plata despagubirile solicitate in baza unei polite RCA, pentru prejudicii produse ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Prin urmare, o situatie in care, spre exemplu, masina derapeaza atunci cand ninge si intra intr-o alta masina, nefiind echipata cu anvelope de iarna, nu reprezinta excludere de la despagubire.

Reprezentantii CSA spun ca indiferent daca masina vinovata are sau nu anvelope de iarna, se acorda despagubiri pentru masina pagubita, in baza politei RCA, intrucat norma RCA nu face nicio o referire la anvelopele de iarna.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Inapoi sus