Asigurari: Pot sa lucrez cu mai multi brokeri simultan?


Intrebare:

Referitor la mandatul de brokeraj. Un colectionar privat de arta doreste sa isi asigure pentru prima data intreaga colectie valorand cateva milioane de EUR si pentru a avea o imagine cat mai buna asupra ofertei asiguratorilor, contacteaza mai multi brokeri de asigurare. O parte dintre acestia ii cer mandat de brokeraj si colectionarul accepta sa le semneze tututor brokerilor in varianta prezentata de acestia. Cum ar fi trebuit sa procedeze colectionarul si cum vor trebui sa procedeze la randul lor societatile de asigurare?

Lucanu Mihai, Bucuresti

Inainte de raspuns, as completa intrebarea si cu sectiunea “Cum ar trebui sa procedeze brokerii de asigurare?”

In primul rand, este important de stiut ca serviciile brokerului nu adauga costuri  suplimentare politei de asigurare, intrucat aceasta “poarta” aduce oricum cu ea costuri asociate de vanzare, fie ca este cumparata de client  direct de la compania de asigurari, fie ca este cumparata de la un agent sau broker.

Ca atare, cel mai util lucru pentru client ar fi sa isi aleaga brokerul pe care il considera cel mai priceput si serios, capabil sa ii dea serviciile de care are nevoie – mai multe oferte, consultant la alegerea celei mai potrivite, asistenta in administarea politei si la dauna. Dupa aceasta selectie initiala a brokerului, clientul poate semna un mandat de brokeraj. De altfel, legea asigurarilor interzice acordarea de mandate multiple.

In primul rand, atunci cand un client lucreaza cu mai multi brokeri pentru acelasi risc – fie ca este o polita simpla retail, fie ca este un program complex de asigurari – nu face altceva decat sa isi reduca sansele de a obtine cea mai buna polita pentru el si cele mai bune servicii ulterioare, adica acelea care conteaza cu adevarat – serviciile la dauna. Companiile de asigurari la care ajungi nu vor sti cu care broker sa negocieze.

In al doilea rand, dar poate cel mai important, nici brokerii si nici asiguratorii care oferteaza nu au incredere in client, asa cum si clientul care a acordat mandate multiple a dat dovada de neincredere in ei in prima faza. Ca atare, rezulta o relatie de lucru care este de la bun inceput mai degraba conflictuala decat o relatie de colaborare, asa cum ar trebui sa fie relatia dintre client – broker – companie de asigurari.

Cum ar trebui sa procedeze brokerii si companiile de asigurari? Aceasta e una din cele mai vechi si controversate discutii din piata de asigurari din Romania.

Brokerii ar trebui sa informeze clientul cu privire la prevederile legale si sa ii solicite acestuia sa faca initial selectia brokerului si apoi sa acorde mandatul.

Criteriile pentru alegerea brokerului pot include aspecte care tin de serviciile brokerului – timp de raspuns la ofertare sau, mai cu seama, timp de raspuns la serviciile de asistenta la dauna, detalii legate de asistenta la dauna, detalii legate de serviciile de administrare a politei, consultanta la alegerea politei celei mai potrivite etc.

Odata selectat un broker, companiile de asigurari vor fi foarte interesate sa lucreze cu el si sa ofere clientului acelui broker cele mai bune servicii pentru a-l castiga. Daca, insa, ar primi cererea din mai multe parti, s-ar instala neincrederea si ofertele nu ar mai fi, in final, cele mai bune.

In cazul in care companiile de asigurari primesc mandate multiple pentru acelasi risc, ar putea refuza sa oferteze sau ar putea transmite o oferta generala dupa care sa solicite clientului sa isi aleaga brokerul cu care sa continue negocierile pentru oferta finala.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Inapoi sus