Asigurari: Pot sa lucrez cu mai multi brokeri simultan?


Intrebare:

Referitor la mandatul de brokeraj. Un colectionar privat de arta doreste sa isi asigure pentru prima data intreaga colectie valorand cateva milioane de EUR si pentru a avea o imagine cat mai buna asupra ofertei asiguratorilor, contacteaza mai multi brokeri de asigurare. O parte dintre acestia ii cer mandat de brokeraj si colectionarul accepta sa le semneze tututor brokerilor in varianta prezentata de acestia. Cum ar fi trebuit sa procedeze colectionarul si cum vor trebui sa procedeze la randul lor societatile de asigurare?

Lucanu Mihai, Bucuresti

Inainte de raspuns, as completa intrebarea si cu sectiunea “Cum ar trebui sa procedeze brokerii de asigurare?”

In primul rand, este important de stiut ca serviciile brokerului nu adauga costuri  suplimentare politei de asigurare, intrucat aceasta “poarta” aduce oricum cu ea costuri asociate de vanzare, fie ca este cumparata de client  direct de la compania de asigurari, fie ca este cumparata de la un agent sau broker.

Ca atare, cel mai util lucru pentru client ar fi sa isi aleaga brokerul pe care il considera cel mai priceput si serios, capabil sa ii dea serviciile de care are nevoie – mai multe oferte, consultant la alegerea celei mai potrivite, asistenta in administarea politei si la dauna. Dupa aceasta selectie initiala a brokerului, clientul poate semna un mandat de brokeraj. De altfel, legea asigurarilor interzice acordarea de mandate multiple.

In primul rand, atunci cand un client lucreaza cu mai multi brokeri pentru acelasi risc – fie ca este o polita simpla retail, fie ca este un program complex de asigurari – nu face altceva decat sa isi reduca sansele de a obtine cea mai buna polita pentru el si cele mai bune servicii ulterioare, adica acelea care conteaza cu adevarat – serviciile la dauna. Companiile de asigurari la care ajungi nu vor sti cu care broker sa negocieze.

In al doilea rand, dar poate cel mai important, nici brokerii si nici asiguratorii care oferteaza nu au incredere in client, asa cum si clientul care a acordat mandate multiple a dat dovada de neincredere in ei in prima faza. Ca atare, rezulta o relatie de lucru care este de la bun inceput mai degraba conflictuala decat o relatie de colaborare, asa cum ar trebui sa fie relatia dintre client – broker – companie de asigurari.

Cum ar trebui sa procedeze brokerii si companiile de asigurari? Aceasta e una din cele mai vechi si controversate discutii din piata de asigurari din Romania.

Brokerii ar trebui sa informeze clientul cu privire la prevederile legale si sa ii solicite acestuia sa faca initial selectia brokerului si apoi sa acorde mandatul.

Criteriile pentru alegerea brokerului pot include aspecte care tin de serviciile brokerului – timp de raspuns la ofertare sau, mai cu seama, timp de raspuns la serviciile de asistenta la dauna, detalii legate de asistenta la dauna, detalii legate de serviciile de administrare a politei, consultanta la alegerea politei celei mai potrivite etc.

Odata selectat un broker, companiile de asigurari vor fi foarte interesate sa lucreze cu el si sa ofere clientului acelui broker cele mai bune servicii pentru a-l castiga. Daca, insa, ar primi cererea din mai multe parti, s-ar instala neincrederea si ofertele nu ar mai fi, in final, cele mai bune.

In cazul in care companiile de asigurari primesc mandate multiple pentru acelasi risc, ar putea refuza sa oferteze sau ar putea transmite o oferta generala dupa care sa solicite clientului sa isi aleaga brokerul cu care sa continue negocierile pentru oferta finala.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor
„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor

Vestea buna pentru consumatori este ca sunt deja companii de asigurari care au prins si acest risc in polite, numarul lor creste in ultima perioada si apar si asigurari de grup in acest scop.

9 August 2020 | Asigurari

Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?
Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?

Exista mai multe modalitati de a ne asigura cand iesim des din tara, de la banala asigurare de calatorie la asigurarea multitravel, fiecare cu cateva avantaje fata de cardul european de sanatate, dar si cu un cost suplimentar asociat.

16 Iulie 2020 | Asigurari

Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Inapoi sus