Asigurare imobil: Ce se intampla cu epava in caz de dauna totala?


Intrebare:

Avem apartament luat prin programul Prima Casa, am platit 2 ani si in luna octombrie a luat foc- dauna fiind totala (raspunsul asigurarii). Noi in contractul de vanzare cumparare cu dezvoltatorul avem si garantii pe termen de 10 ani pentru vicii ascunse.Ideea este ca in prezent cu banii de la asigurare intentionam sa stingem creditul.
Intrebarea noastra este: in urma stingerii creditului, cui va ramane ruina?
In contractul de asigurare este specificat ca asiguratorul este subrogat de orice drept al beneficiarului contra persoanei care a provocat paguba. Ce inseamna acest lucru? Asigurarea isi va recupera banii de la vinovat - cel care a creat paguba? Cum va ramane si cu avansul nostru de 5 procente catre dezvolatator Mai avem sanse de o eventuala recuperare?

J. Cristina, Bucuresti

Daca dauna totala se achita integral catre client, atunci societatea de asigurare are dreptul de a pastra epava, conform reprezentantilor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR). Conditiile exacte de despagubire depind insa de la un asigurator la altul, in functie de clauzele contractuale.

In ceea ce priveste recuperarea pagubei de la vinovat, acest lucru este un drept al societatii de asigurare (drept de regres).

Societatea va incerca recuperarea despagubirii de la vinovat, cu mentiunea ca trebuie sa poate dovedi vinovatia (in instanta) si ulterior sa gaseasca resursele la vinovat de unde sa isi recupereze prejudiciul.

Clientul are obligatia, conform conditiilor de asigurare, sa il sprijine pe Asigurator in exercitarea acestui drept.

Aceste actiuni au loc insa numai in limita sumei asigurate, asadar pentru restul prejudiciului suferit de client cu ocazia materializarii riscului, clientul poate actiona in nume propriu impotriva vinovatului.

In cazul in care vinovat se dovedeste a fi dezvoltatorul imobiliar, pasii care trebuie intreprinsi de client tin de relatia contractuala a acestuia cu dezvoltatorul si nu implica societatea de asigurare.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Asigurari


Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet

In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple

4 Noiembrie 2020 | Credite auto & leasing

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Inapoi sus