Asigurare imobil: Ce se intampla cu epava in caz de dauna totala?


Intrebare:

Avem apartament luat prin programul Prima Casa, am platit 2 ani si in luna octombrie a luat foc- dauna fiind totala (raspunsul asigurarii). Noi in contractul de vanzare cumparare cu dezvoltatorul avem si garantii pe termen de 10 ani pentru vicii ascunse.Ideea este ca in prezent cu banii de la asigurare intentionam sa stingem creditul.
Intrebarea noastra este: in urma stingerii creditului, cui va ramane ruina?
In contractul de asigurare este specificat ca asiguratorul este subrogat de orice drept al beneficiarului contra persoanei care a provocat paguba. Ce inseamna acest lucru? Asigurarea isi va recupera banii de la vinovat - cel care a creat paguba? Cum va ramane si cu avansul nostru de 5 procente catre dezvolatator Mai avem sanse de o eventuala recuperare?

J. Cristina, Bucuresti

Daca dauna totala se achita integral catre client, atunci societatea de asigurare are dreptul de a pastra epava, conform reprezentantilor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR). Conditiile exacte de despagubire depind insa de la un asigurator la altul, in functie de clauzele contractuale.

In ceea ce priveste recuperarea pagubei de la vinovat, acest lucru este un drept al societatii de asigurare (drept de regres).

Societatea va incerca recuperarea despagubirii de la vinovat, cu mentiunea ca trebuie sa poate dovedi vinovatia (in instanta) si ulterior sa gaseasca resursele la vinovat de unde sa isi recupereze prejudiciul.

Clientul are obligatia, conform conditiilor de asigurare, sa il sprijine pe Asigurator in exercitarea acestui drept.

Aceste actiuni au loc insa numai in limita sumei asigurate, asadar pentru restul prejudiciului suferit de client cu ocazia materializarii riscului, clientul poate actiona in nume propriu impotriva vinovatului.

In cazul in care vinovat se dovedeste a fi dezvoltatorul imobiliar, pasii care trebuie intreprinsi de client tin de relatia contractuala a acestuia cu dezvoltatorul si nu implica societatea de asigurare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor
„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor

Vestea buna pentru consumatori este ca sunt deja companii de asigurari care au prins si acest risc in polite, numarul lor creste in ultima perioada si apar si asigurari de grup in acest scop.

9 August 2020 | Asigurari

Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?
Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?

Exista mai multe modalitati de a ne asigura cand iesim des din tara, de la banala asigurare de calatorie la asigurarea multitravel, fiecare cu cateva avantaje fata de cardul european de sanatate, dar si cu un cost suplimentar asociat.

16 Iulie 2020 | Asigurari

Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Inapoi sus