Asigurare imobil: Ce se intampla cu epava in caz de dauna totala?


Intrebare:

Avem apartament luat prin programul Prima Casa, am platit 2 ani si in luna octombrie a luat foc- dauna fiind totala (raspunsul asigurarii). Noi in contractul de vanzare cumparare cu dezvoltatorul avem si garantii pe termen de 10 ani pentru vicii ascunse.Ideea este ca in prezent cu banii de la asigurare intentionam sa stingem creditul.
Intrebarea noastra este: in urma stingerii creditului, cui va ramane ruina?
In contractul de asigurare este specificat ca asiguratorul este subrogat de orice drept al beneficiarului contra persoanei care a provocat paguba. Ce inseamna acest lucru? Asigurarea isi va recupera banii de la vinovat - cel care a creat paguba? Cum va ramane si cu avansul nostru de 5 procente catre dezvolatator Mai avem sanse de o eventuala recuperare?

J. Cristina, Bucuresti

Daca dauna totala se achita integral catre client, atunci societatea de asigurare are dreptul de a pastra epava, conform reprezentantilor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR). Conditiile exacte de despagubire depind insa de la un asigurator la altul, in functie de clauzele contractuale.

In ceea ce priveste recuperarea pagubei de la vinovat, acest lucru este un drept al societatii de asigurare (drept de regres).

Societatea va incerca recuperarea despagubirii de la vinovat, cu mentiunea ca trebuie sa poate dovedi vinovatia (in instanta) si ulterior sa gaseasca resursele la vinovat de unde sa isi recupereze prejudiciul.

Clientul are obligatia, conform conditiilor de asigurare, sa il sprijine pe Asigurator in exercitarea acestui drept.

Aceste actiuni au loc insa numai in limita sumei asigurate, asadar pentru restul prejudiciului suferit de client cu ocazia materializarii riscului, clientul poate actiona in nume propriu impotriva vinovatului.

In cazul in care vinovat se dovedeste a fi dezvoltatorul imobiliar, pasii care trebuie intreprinsi de client tin de relatia contractuala a acestuia cu dezvoltatorul si nu implica societatea de asigurare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Inapoi sus