Asigurare imobil: Ce se intampla cu epava in caz de dauna totala?


Intrebare:

Avem apartament luat prin programul Prima Casa, am platit 2 ani si in luna octombrie a luat foc- dauna fiind totala (raspunsul asigurarii). Noi in contractul de vanzare cumparare cu dezvoltatorul avem si garantii pe termen de 10 ani pentru vicii ascunse.Ideea este ca in prezent cu banii de la asigurare intentionam sa stingem creditul.
Intrebarea noastra este: in urma stingerii creditului, cui va ramane ruina?
In contractul de asigurare este specificat ca asiguratorul este subrogat de orice drept al beneficiarului contra persoanei care a provocat paguba. Ce inseamna acest lucru? Asigurarea isi va recupera banii de la vinovat - cel care a creat paguba? Cum va ramane si cu avansul nostru de 5 procente catre dezvolatator Mai avem sanse de o eventuala recuperare?

J. Cristina, Bucuresti

Daca dauna totala se achita integral catre client, atunci societatea de asigurare are dreptul de a pastra epava, conform reprezentantilor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR). Conditiile exacte de despagubire depind insa de la un asigurator la altul, in functie de clauzele contractuale.

In ceea ce priveste recuperarea pagubei de la vinovat, acest lucru este un drept al societatii de asigurare (drept de regres).

Societatea va incerca recuperarea despagubirii de la vinovat, cu mentiunea ca trebuie sa poate dovedi vinovatia (in instanta) si ulterior sa gaseasca resursele la vinovat de unde sa isi recupereze prejudiciul.

Clientul are obligatia, conform conditiilor de asigurare, sa il sprijine pe Asigurator in exercitarea acestui drept.

Aceste actiuni au loc insa numai in limita sumei asigurate, asadar pentru restul prejudiciului suferit de client cu ocazia materializarii riscului, clientul poate actiona in nume propriu impotriva vinovatului.

In cazul in care vinovat se dovedeste a fi dezvoltatorul imobiliar, pasii care trebuie intreprinsi de client tin de relatia contractuala a acestuia cu dezvoltatorul si nu implica societatea de asigurare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Inapoi sus