Asigurare imobil: Ce fac daca nu sunt multumit de valoarea despagubirii?


Intrebare:

Am o problema legata de asigurarea de locuinta. In urma unui eveniment (trasnet) casa mi-a ars in totalitate, suma pentru care era asigurata casa era 150.000 Ron, iar in urma devizului am primit aproape 65.000 Ron. Devizul a fost o porcarie, nu au fost bagate foarte multe lucruri (ex: manopera, caramida, etc) cum ca au scris in raport ca se pot recupera  multe lucruri.

Noi am semnat la vremea respectiva cum ca suntem de acord cu suma primita, dar vreau totusi daca se poate refacerea devizului, si nu stiu ce metodele legale sunt, in afara de instanta, care ar dura mult
prea mult procesul si-n plus de asta este o firma de asigurari foarte mare (nu cred ca as avea castig de cauza). Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns sau cu o solutie.

Cezar Bogdan, Targoviste

Din speta dumneavoastra este foarte important sa intelegem daca ati semnat o antecalculatie sau cererea de despagubire. Daca ati semnat o antecalculatie ar trebui ca lucrurile sa poata fi inca rezolvate prin discutii cu asiguratorul si eventual printr-o expertiza independenta.

Daca ati semnat o cerere de despagubire, din pacate, singura solutie posibila este instanta, dar chiar si aceasta cu sanse mici de reusita. Iar sansele de reusita sunt mici nu pentru ca v-ati "bate" cu o firma mare de asigurari, ci pentru ca ati contesta ceva ce tocmai dumneavoastra ati aprobat, respectiv cererea de despagubire cu suma mentionata in mesaj.  Cu siguranta insa ca o opinie definitiva cu privire la dosar poate fi data numai dupa ce vedem toate elementele componente si avem si o opinie legala competenta.

Din acest exemplul cred ca este important sa retineti cateva lucruri:

1. Propunerea de despagubire inaintata de catre asigurator nu este "litera de lege". Ea poate fi contestata in limitele contractului de asigurare si nu este nevoie intotdeauna de instanta.

Mai cu seama in cazul unei daune de acest tip, clientul poate ajunge prin discutii cu reprezentantul asiguratorului la o modalitate agreata de ambele parti pentru stabilirea cuantumului daunei.

Iar daca nu ajungeti la un accord in ciuda argumentelor pe care le aduceti, pana la instanta exista si optiunea unui tert independent care sa faca o propunere pe care partile sa o accepte.

2. In orice situatie, este esential sa cititi si sa intelegeti foarte bine si ceea ce declarati si ceea ce semnati, iar daca aveti nelamuriri nu trebuie sa ezitati sa solicitati in scris detalii suplimentare. In cererea scrisa precizati si un termen rezonabil in care asteptati raspuns, iar daca nu il primiti puteti apela fie la departamente superioare ierarhic, fie  la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

3. Dar poate ca cel mai util sfat pe care l-am putea da pentru ca situatii de genul celei descrise de dumneavoastra  sa fie mai bine gestionate ar  fi acela de a va contracta polita cu ajutorul unui broker sau agent pe  care in prealabil l-ati verificat in ceea ce priveste profesionalismul si capacitatea de a va acorda servicii post vanzare.

In cazul unei daune, brokerul/agentul  dumneavoastra ar trebui sa va fie alaturi si sa va indrume la fiecare  pas. De asemenea,acelasi broker/agent ar trebui sa va ofere toate  informatiile referitoare la riscuri acoeprite, excluderi, fransize  etc., iar dumneavoastra ar trebui sa ii acordati timpul si atentia necesare pentru a le cunoaste si intelege cat mai bine.

O regula de aur este sa vorbiti mai mult cu brokerul inainte de semnarea politei pentru ca la dauna sa  vorbiti mai putin!


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Decembrie 2021 | Asigurari

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Inapoi sus