De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

Realizat in luna august 2021 pe un esantion de 800 de persoane, studiul este reprezentativ la nivelul populatiei cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, din mediul urban. 

Vestea buna este ca pandemia ne-a stimulat apetitul de economisire, probabil pe fondul reducerii cheltuielilor cu concediiile, iar in acest moment 2 din 3 romani au deja o suma de bani deja economisita potrivit studiului Unlock Market Reasearch, ceea ce ii pune la adapost in fata unor eventuale contractii din economie si al asaltului facturilor la energie din timpul iernii.

Dintre acestia, 56% economisesc ocazional iar 44% pun deoparte lunar o suma fixa. Din pacate, mai mult de jumatate dintre romanii care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, iar 27% dintre ei prefera sa economiseasca banii cash. 

Pe de-o parte, consideram ca atractia fata de banii cash poate fi pusa pe seama lipsei de educatie financiara, iar pe de alta parte pe dobanzile la termen nestimulative si pe dorinta de a incuraja distantarea sociala (mai putine drumuri la banca si la bancomate unde pot fi si alti oameni la coada).

Carduri de credit vs depozite la termen

Faptul ca dobanzile la termen foarte mici, de sub 2% la majoritatea bancilor in conditiile in care inflatia a sarit de 5% pe an, au o buna parte din vina, reiese si din raspunsurile participantilor la sondaj privind produsele detinute. 

In vreme ce 67% dintre respondenti au un cont curent si un card de debit (majoritatea salariilor se dau pe card asa ca este greu de ocolit un asemenea produs), ponderea celor care au un depozit bancar este de numai 28%, in vreme ce ponderea celor care detin macar un card de credit este de 40%. 

Cu alte cuvinte, desi doua treimi dintre respondenti reusesc sa economiseasca, cardurile de credit sunt totusi mai folosite decat depozitele bancare la termen, ceea ce reprezinta o anomalie. 

De mentionat ca datele concrete de piata arata ca numarul cardurilor de credit active era in iunie 2021 de 2,88 milioane, potrivit nocash.ro, in scadere de la 2,91 milioane raportate in iunie 2020 (cel mai probabil deoarece in 2020 restrangerile de venituri pe fondul pandemiei au obligat unele persoane sa apeleze in mai mare masura la aceasta forma rapida de imprumut).

Cateva sfaturi pentru un plus de inteligenta financiara

BCR, institutia care a finantat studiul Unlock Market Reaserch, deruleaza si o campanie “Pentru o Românie inteligent? financiar” care promoveaza sfaturi concrete de educatie financiara ce vor rula in spatiul online si la TV sub forma unor mesaje de utilitate publica. 

Iata mai jos 4 dintre aceste sfaturi: 

Regula 50/30/20 de impartire corecta a bugetului: 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinte si 20% pentru economii si investitii. 

Intai eu–pl?teste-te pe tine prima data. Adica economiseste mai intai si cheltuie dupa, din ce a ramas. 

24H– amana achizitia unui lucru cel putin 24 de ore pentru a te asigura ca ai nevoie de el. 

Fondul de urgenta–fa un fond de rezerva, unde trebuie stranse intre 3 si 6 salarii lunare.Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus