Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

Romania se afla inca intr-o oaza de liniste, data de apropierea alegerilor generale. Pana in 6 decembrie banuim ca nu va exista o noua blocare a economiei dar ce se intampla acum in Franta, Germania, Marea Britanie si, mai aproape de noi, Cehia sau Polonia anticipeaza evolutiile din Romania imediat dupa inchiderea anului electoral. 

Sectorul HoReCa este deja lovit, dar inca nu au fost trimisi in somaj angajatii din micile magazine de cartier cu profil nealimentar de pilda. Bancile nu au ajuns sa se confrunte cu creditele amanate anterior, leasingul nu e pregatit de o noua reducere a veniturilor clientilor, asa cum zone din sfera prestarilor de servicii care abia isi revenisera cat de cat nu vor putea trece cu usurinta peste o noua inghetare a activitatii (cei care pun termopane, coafezele, instructorii de fitness nu au din pacate si un plan B pentru obtinerea rapida a unor venituri alternative). 

Nici echilibrarea bugetului public nu suna bine pentru BVB

Din pacate, 2021 va insemna anul adevarului pentru bugetul de stat, umplerea deficitului public cu noi si noi imprumuturi si rostogolirea celor vechi devine din ce in ce mai putin fezabila in conditiile in care ne apropiem de o datorie de 60% din PIB, iar dobanzile de refinantare in cazul Romaniei raman cele mai mari din regiune. 

Iar schimbarea filosofiei bugetare de pana acum inseamna mai putine cheltuieli din partea statului (reducere a prestatiilor sociale, poate si a numarului de bugetari) si o suplimentare pe partea veniturilor (posibil taxe si impozite mai mari, desi sunt negate vehement deocamdata de catre oficialii guvernamentali). Cu alte cuvinte, presiuni pe partea cererii, care s-ar putea reflecta in afaceri in scadere pentru companii si intr-o reducere a profiturilor. Or, cum la bursa preturile sunt un multiplu al profitului obtinut pe actiune, austeritatea bugetara presupune ceva corectii la BVB. 

Vor fi retestate minimele din primavara?

Raspunsul la aceasta intrebare este mai degraba nu sau, cel putin, e greu de crezut ca se va intampla asta. Si asta in ciuda unor parametri macro ce pot arata acum mai prost decat la inceputul anului, chiar si in conditiile unei downgradari din partea unor agentii de rating in viitorul apropiat. Minimele din primavara este de asteptat sa reziste din simplul fapt ca atunci scaderile aveau un ingredient lipsa acum-panica. 

Lumea s-a mai obisnuit cu virusul, stim ca e periculos, dar nici pe departe atat de mortal precum se credea atunci sub impactul imaginilor din China, cu oameni care cadeau pe strada (in mod ciudat, virusul pare acum eradicat chiar in tara lui de origine, desi nu s-a descoperit inca un vaccin minune in China). Intr-o testare masiva a populatiei din Slovacia, cand au fost examinati doua treimi dintre cetateni in numai 2 zile, s-a descoperit ca 1% din acestia erau pozitivi. 

Ceea ce in Romania ar corespunde la 180.000 locuitori, mult peste cei 8.000-9.000 pe care ii decoperim zilnic testand inegal regiunile (vezi cele 3.000 de teste din Cluj si cele 8 teste pe zi din Calarasi, fenomen consemnat pe 31 octombrie). Or, daca exista 180.000 potential infectati, faptul ca doar 1.000 sunt acum in terapie intensiva (0,5%) nu are darul sa inspaimante chiar atat de tare. In plus, ni se tot promite ca din primavara incepe vacinarea masiva. 

Lipsa panicii si ingustarea orizontului de asteptare pentru aparitia unui vaccin sunt elemente care vor anula inrautatirea unor parametri macro si deteriorarea rezultatelor companiilor listate la bursa. Pana la urma, panica reprezinta de multe ori o reactie in fata imprevizibilului, pe cand dezamagirea in fata unor rezultate slabe e binecunoscuta investitorilor. 

Faptul ca actiunile nu vor ajunge la fel de jos ca in aprilie-mai la BVB nu inseamna insa ca e timpul ideal pentru a ne mari expunerile. Sa asteptam ca economia, poate si leul, sa isi atinga minimele si apoi ar fi timp destul pentru completarea portofoliilor. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus