Un imobil donat propriului copil mai poate fi ipotecat sau executat silit?


Intrebare:

Daca donez locuinta copilului minor, cum va fi afectat apoi imobilul, in special in relatiile cu banca? Mai poate fi imobilul exacutat silit pentru datoriile viitoare ale parintilor? Mai poate fi ipotecat?

C. Daniel, Bucuresti

Ne aflam in situatia unei donatii (liberalitate, act gratuit) catre o persoana fara capacitate de exercitiu (minor sub 14 ani, conform art. 43 din Noul Cod Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011).

In ceea ce priveste ipotecarea imobilului in vederea garantarii unui credit bancar dupa ce a fost donat, tutorele ori curatorul nu poate, fara autorizarea instantei de tutela, sa faca acte de instrainare ori de ipotecare a bunurilor minorului (art. 144 din Noul Cod civil).

Instanta de tutela autorizeaza astfel de acte numai daca acestea raspund unor nevoi sau prezinta un interes neindoielnic pentru minor (art. 145  din Noul cod civil). Pe cale de consecinta, ar fi posibila ipotecarea imobilului donat numai daca imprumutul acordat ar fi necesar pentru conservarea ori sporirea valorii acestuia si in niciun caz pentru datoriile proprii ale parintilor.

Din cate cunosc, bancile nu accepta in garantie bunuri apartinand minorilor si uneori nici cele care au fost dobandite prin donatie, stiut fiind faptul ca donatia este revocabila in anumite conditii prevazute de lege.

Ma intreb insa care ar fi interesul parintilor pentru a perfecta un asemenea act de donatie cu propriul copil? Daca interesul este doar acela de a impiedica creditorii sa urmareasca bunul, fie in temeiul unui contract de garantie reala fie in temeiul dreptului de gaj general, creditorii interesati ar putea dovedi dolul si obtine anularea actului de donatie. Daca scopul este acela de a proteja un copil in raport cu alte clase de mostenitori in cazul unei succesiuni viitoare, atunci ar exista o explicatie.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Credite imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Credite imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus