Restructurare credit: Dobanda amanata poate majora soldul creditului?


Intrebare:

Am 2 credite (ipotecar si nevoi personale). Anul trecut am obtinut reesalonare la plata ratelor, respectiv am platit doar O PARTE DIN DOBANDA pentru fiecare (mentionez ca NU AM PLATIT in aceasta perioada nimic din soldurile creditelor).
Intrebarea mea este daca este legal ca banca sa ADUNE sumele pe care nu le-am platit in perioada de reesalonare (care, reper, reprezinta O PARTE DIN DOBANDA pentru fiecare credit) la solduri, si acestea sa fie, la randul lor, purtatoare de dobanda ?

Riznic Ovidiu, Suceava

Restructurarea creditului poate presupune ca pentru o anumita perioada rata lunara sa fie diminuata, pana cand clientul depaseste dificultatile financiare si poate relua rambursarea normala a creditului.

Reducerea ratei lunare se poate face prin mai multe procedee:

-    Extinderea duratei de rambursare a creditului pe perioada maxima disponibila la banca. Aceasta solutie consta in diminuarea principalului (componenta ratei lunare prin care se stinge o parte din soldul creditului), astfel ca imprumutul se ramburseaza mai lent.

-    Plata doar a dobanzii – in acest caz, soldul creditului se mentine constant, iar clientul plateste luna de luna doar dobanda.

-    Plata unei dobanzi partiale – clientul plateste doar o parte din dobanda datorata lunar, iar dobanda amanata (diferenta dintre dobanda datorata si cea platita) se adauga la soldul creditului. Aceasta varianta conduce la cresterea soldului creditului, astfel ca datoria fata de banca se majoreaza.

-    Perioada de gratie totala - in care clientul nu face nicio plata catre banca pentru o anumita perioada de timp. Intreaga dobanda se acumuleaza la soldul creditului, astfel ca datoria fata de banca creste.

Daca dificultatile financiare cu care se confrunta clientul sunt majore, ultimele variante devin singurele modalitati prin care se poate evita executarea silita. Cresterea soldului creditului prin adaugarea dobanzii neplatite este o procedura normala, deoarece dobanda amanata reprezinta o datorie nou-creata fata de banca.

Pe masura insa, ce clientul isi revine din punct de vedere financiar, este recomandat sa solicite modificarea graficului de rambursare, astfel incat sa poata rambursa integral dobanda, dar si o parte din soldul creditului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Credite imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Credite imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus