Restructurare credit: Dobanda amanata poate majora soldul creditului?


Intrebare:

Am 2 credite (ipotecar si nevoi personale). Anul trecut am obtinut reesalonare la plata ratelor, respectiv am platit doar O PARTE DIN DOBANDA pentru fiecare (mentionez ca NU AM PLATIT in aceasta perioada nimic din soldurile creditelor).
Intrebarea mea este daca este legal ca banca sa ADUNE sumele pe care nu le-am platit in perioada de reesalonare (care, reper, reprezinta O PARTE DIN DOBANDA pentru fiecare credit) la solduri, si acestea sa fie, la randul lor, purtatoare de dobanda ?

Riznic Ovidiu, Suceava

Restructurarea creditului poate presupune ca pentru o anumita perioada rata lunara sa fie diminuata, pana cand clientul depaseste dificultatile financiare si poate relua rambursarea normala a creditului.

Reducerea ratei lunare se poate face prin mai multe procedee:

-    Extinderea duratei de rambursare a creditului pe perioada maxima disponibila la banca. Aceasta solutie consta in diminuarea principalului (componenta ratei lunare prin care se stinge o parte din soldul creditului), astfel ca imprumutul se ramburseaza mai lent.

-    Plata doar a dobanzii – in acest caz, soldul creditului se mentine constant, iar clientul plateste luna de luna doar dobanda.

-    Plata unei dobanzi partiale – clientul plateste doar o parte din dobanda datorata lunar, iar dobanda amanata (diferenta dintre dobanda datorata si cea platita) se adauga la soldul creditului. Aceasta varianta conduce la cresterea soldului creditului, astfel ca datoria fata de banca se majoreaza.

-    Perioada de gratie totala - in care clientul nu face nicio plata catre banca pentru o anumita perioada de timp. Intreaga dobanda se acumuleaza la soldul creditului, astfel ca datoria fata de banca creste.

Daca dificultatile financiare cu care se confrunta clientul sunt majore, ultimele variante devin singurele modalitati prin care se poate evita executarea silita. Cresterea soldului creditului prin adaugarea dobanzii neplatite este o procedura normala, deoarece dobanda amanata reprezinta o datorie nou-creata fata de banca.

Pe masura insa, ce clientul isi revine din punct de vedere financiar, este recomandat sa solicite modificarea graficului de rambursare, astfel incat sa poata rambursa integral dobanda, dar si o parte din soldul creditului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Credite imobiliare

Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus