Pot bancile impune restrictii la rambursarea anticipata a creditului?


Intrebare:

Doresc sa restitui anticipat, periodic, anumite sume disponibile la un moment dat. De la banca (BRD - in speta) mi se spune ca suma de restituit anticipat trebuie sa fie multiplu ratei lunare (minim 2-3 rate lunare). Ce spune legea in acest sens? Va multumesc anticipat!

Z. Nicolae, -

Din 2010, rambursarea anticipata a fost reglementata si in Romania, conform cu prevederile directivelor europene privind creditele destinate populatiei.

Conform art 66. din OUG 50/2010, “consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se libereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit”.

Mai mult, acelasi articol stipuleaza faptul ca “dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate".

In consecinta, clientii pot rambursa anticipat orice suma, aceasta prevedere fiind aplicabila chiar si in cazul creditelor contractate inainte de 2010.

Prevederea nu se aplica insa in cazul imprumuturilor contractate prin programul Prima Casa.

Institutiile de credit pot percepe comisioane de cel mult 1% in cazul rambursarii anticipate, numai daca  rata dobanzii din contractul de credit este fixa.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Credite imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Credite imobiliare

Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus