Pot bancile impune restrictii la rambursarea anticipata a creditului?


Intrebare:

Doresc sa restitui anticipat, periodic, anumite sume disponibile la un moment dat. De la banca (BRD - in speta) mi se spune ca suma de restituit anticipat trebuie sa fie multiplu ratei lunare (minim 2-3 rate lunare). Ce spune legea in acest sens? Va multumesc anticipat!

Z. Nicolae, -

Din 2010, rambursarea anticipata a fost reglementata si in Romania, conform cu prevederile directivelor europene privind creditele destinate populatiei.

Conform art 66. din OUG 50/2010, “consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se libereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit”.

Mai mult, acelasi articol stipuleaza faptul ca “dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate".

In consecinta, clientii pot rambursa anticipat orice suma, aceasta prevedere fiind aplicabila chiar si in cazul creditelor contractate inainte de 2010.

Prevederea nu se aplica insa in cazul imprumuturilor contractate prin programul Prima Casa.

Institutiile de credit pot percepe comisioane de cel mult 1% in cazul rambursarii anticipate, numai daca  rata dobanzii din contractul de credit este fixa.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus