Pot bancile impune restrictii la rambursarea anticipata a creditului?


Intrebare:

Doresc sa restitui anticipat, periodic, anumite sume disponibile la un moment dat. De la banca (BRD - in speta) mi se spune ca suma de restituit anticipat trebuie sa fie multiplu ratei lunare (minim 2-3 rate lunare). Ce spune legea in acest sens? Va multumesc anticipat!

Z. Nicolae, -

Din 2010, rambursarea anticipata a fost reglementata si in Romania, conform cu prevederile directivelor europene privind creditele destinate populatiei.

Conform art 66. din OUG 50/2010, “consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se libereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit”.

Mai mult, acelasi articol stipuleaza faptul ca “dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate".

In consecinta, clientii pot rambursa anticipat orice suma, aceasta prevedere fiind aplicabila chiar si in cazul creditelor contractate inainte de 2010.

Prevederea nu se aplica insa in cazul imprumuturilor contractate prin programul Prima Casa.

Institutiile de credit pot percepe comisioane de cel mult 1% in cazul rambursarii anticipate, numai daca  rata dobanzii din contractul de credit este fixa.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Credite imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Credite imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus