Pot bancile impune restrictii la rambursarea anticipata a creditului?


Intrebare:

Doresc sa restitui anticipat, periodic, anumite sume disponibile la un moment dat. De la banca (BRD - in speta) mi se spune ca suma de restituit anticipat trebuie sa fie multiplu ratei lunare (minim 2-3 rate lunare). Ce spune legea in acest sens? Va multumesc anticipat!

Z. Nicolae, -

Din 2010, rambursarea anticipata a fost reglementata si in Romania, conform cu prevederile directivelor europene privind creditele destinate populatiei.

Conform art 66. din OUG 50/2010, “consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se libereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit”.

Mai mult, acelasi articol stipuleaza faptul ca “dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate".

In consecinta, clientii pot rambursa anticipat orice suma, aceasta prevedere fiind aplicabila chiar si in cazul creditelor contractate inainte de 2010.

Prevederea nu se aplica insa in cazul imprumuturilor contractate prin programul Prima Casa.

Institutiile de credit pot percepe comisioane de cel mult 1% in cazul rambursarii anticipate, numai daca  rata dobanzii din contractul de credit este fixa.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus