Nu am instiintat banca de divort. Cum ma afecteaza daca am credit?


Intrebare:

Am o intrebare cu privire la un credit contractat:
   - acum un an de zile am divortat si inca nu am anuntat banca de acest lucru
   - ideea este ca in instanta, ca urmare a partajului, eu am castigat bunul care facea obiectul creditului, avand o ipoteca de rang I pe un bun detinut inainte de casatorie (imobil) pentru creditul acordat de banca
   - acum eu mi-am platit ratele in mod constant fara probleme pana acum..fara intarzieri..etc
   - totusi ce ar putea sa implice faptul ca nu i-am instiintat asupra statutului meu personal..respectiv ca a survenit un divort avand in vedere ca in contract scrie ca am obligatia sa-i instiintez. Mai cu seama ca au aparut si noile prevederi ale OUG 50 care fac referire expresa si la acest aspect. Mentionez totodata ca eu nu am semnat inca acel act aditional impus de banca si ca am actionat banca in judecata tocmai pentru prevederile actului aditional pe care l-am primit prin posta de la banca. In acest moment primul termen din pacate in instanta s-a stabilit pentru anul urmator..
Multumesc anticipat pentru raspuns!

Brezoianu Ioana, Bucuresti

Situatia este delicata intrucat este vorba de o culpa contractuala atribuibila clientului-imprumutat, care, conform contractului (potrivit art. 969 din Codul civil romana : “conventiile legal facute au putere de lege intre parti”,  prevederi care constituie principiul fortei obligatorii a actului juridic)  avea o obligatie, pe care nu a respectat-o.

Sanctiunea aplicabila este cea prevazuta de capitolul “raspunderea contractuala” pe care fiecare contract de imprumut ar trebui sa-l contina.

Potrivit practicii, sanctiunea ar putea consta in perceperea unor daune-interese (dobanzi penalizatoare) inclusiv rezilierea cu perceperea unor daune-interese.

Intrucat poate fi vorba de o omisiune din partea dvs. si nu de ascunderea cu rea-credinta a modificarii statutului sau civil, va recomand sa gasiti impreuna cu banca o solutie amiabila de stingere a conflictului, in afara instantei de judecata, inclusiv prin apelarea la mediere.

Va asigur ca va costa mai putin si puteti avea o colaborare buna si pe viitor cu banca a carei clienta sunteti. In ceea ce priveste prevederile art.  38, alin. 3 din OUG 50/2010, la care faceti trimitere:

   {(3) Rata dobanzii aplicabila in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, sufera o reducere drastica a salariului, concediu de boala prelungit, divort, deces. Prin reducere drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia}; acestea se aplica pentru viitor, conform principiului de drept al neretroactivitatii legii in timp (N.B. principiul, care, din pacate, este incalcat din plin de OUG 50/2010).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus