Nu am instiintat banca de divort. Cum ma afecteaza daca am credit?


Intrebare:

Am o intrebare cu privire la un credit contractat:
   - acum un an de zile am divortat si inca nu am anuntat banca de acest lucru
   - ideea este ca in instanta, ca urmare a partajului, eu am castigat bunul care facea obiectul creditului, avand o ipoteca de rang I pe un bun detinut inainte de casatorie (imobil) pentru creditul acordat de banca
   - acum eu mi-am platit ratele in mod constant fara probleme pana acum..fara intarzieri..etc
   - totusi ce ar putea sa implice faptul ca nu i-am instiintat asupra statutului meu personal..respectiv ca a survenit un divort avand in vedere ca in contract scrie ca am obligatia sa-i instiintez. Mai cu seama ca au aparut si noile prevederi ale OUG 50 care fac referire expresa si la acest aspect. Mentionez totodata ca eu nu am semnat inca acel act aditional impus de banca si ca am actionat banca in judecata tocmai pentru prevederile actului aditional pe care l-am primit prin posta de la banca. In acest moment primul termen din pacate in instanta s-a stabilit pentru anul urmator..
Multumesc anticipat pentru raspuns!

Brezoianu Ioana, Bucuresti

Situatia este delicata intrucat este vorba de o culpa contractuala atribuibila clientului-imprumutat, care, conform contractului (potrivit art. 969 din Codul civil romana : “conventiile legal facute au putere de lege intre parti”,  prevederi care constituie principiul fortei obligatorii a actului juridic)  avea o obligatie, pe care nu a respectat-o.

Sanctiunea aplicabila este cea prevazuta de capitolul “raspunderea contractuala” pe care fiecare contract de imprumut ar trebui sa-l contina.

Potrivit practicii, sanctiunea ar putea consta in perceperea unor daune-interese (dobanzi penalizatoare) inclusiv rezilierea cu perceperea unor daune-interese.

Intrucat poate fi vorba de o omisiune din partea dvs. si nu de ascunderea cu rea-credinta a modificarii statutului sau civil, va recomand sa gasiti impreuna cu banca o solutie amiabila de stingere a conflictului, in afara instantei de judecata, inclusiv prin apelarea la mediere.

Va asigur ca va costa mai putin si puteti avea o colaborare buna si pe viitor cu banca a carei clienta sunteti. In ceea ce priveste prevederile art.  38, alin. 3 din OUG 50/2010, la care faceti trimitere:

   {(3) Rata dobanzii aplicabila in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, sufera o reducere drastica a salariului, concediu de boala prelungit, divort, deces. Prin reducere drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia}; acestea se aplica pentru viitor, conform principiului de drept al neretroactivitatii legii in timp (N.B. principiul, care, din pacate, este incalcat din plin de OUG 50/2010).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus