Intrebare:
Dupa cat timp te poate executa o institutie financiara nebancara? Care este procedura de executare, care sunt pasii?
Raducanu Andreea, Bucuresti
Conform legii, contractele de credit incheiate de o institutie financiara nebancara, precum si garantiile reale si personale afectate garantarii creditului constituie titluri executorii. Ca regula, un titlu executoriu prin care se constata o creanta certa lichida si exigibila poate fi pus in executare oricand in cursul termenului de prescriptie, procedura de executare fiind efectuata in conditiile si termenele prevazute de Codul de procedura silita.
Prin contractul de credit incheiat cu institutia financiara nebancara pot fi stabilite anumite termene in care va fi declansata procedura de executare silita, de exemplu in termen de 30 sau 60 zile de la data la care o rata a devenit scadenta si nu a fost platita.
In cazul contractelor de credit ipotecar incheiate cu institutii financiare nebancare in conditiile Legii nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, cu modificarile ulterioare, in cazul intarzierii la plata institutia financiara nebancara trebuie sa trimita debitorului o notificare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin executor judecatoresc ori bancar, prevenindu-l asupra consecintelor incalcarii contractului de credit ipotecar pentru investitii imobiliare.
In cazul in care, in termen de 30 de zile de la data primirii notificarii, debitorul nu executa obligatiile asupra carora a fost notificat, contractul de credit ipotecar pentru investitii imobiliare se considera reziliat de plin drept si intreaga suma a creditului, cu dobanzile aferente la data operarii rezilierii, devine exigibila.
Distribuie articolul
In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.
25 Februarie 2021 | Credite imobiliare
UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.
2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare
Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.
14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare
CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.
14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare