Cum sunt afectat daca garantez cu ipoteca creditul unei alte persoane?


Intrebare:

Am urmatoarea problema: am garantat cu un teren intravilan pentru un apropiat acum cinci ani pentru un credit ipotecar, cu promisiunea (nescrisa) ca in scurt timp ipoteca va fi mutata. Anii au trecut iar ipoteca nu a mai fost mutata, desi persoana respectiva ar avea ceva terenuri pe care ar putea muta ipoteca dar nu stiu daca acestea acopera valoarea soldului ramas de la credit. Intrebarea este daca exista vreo lege, care sa oblige in vreun fel pe debitor sa-si mute ipoteca de pe un imobil al unui tert pe un bun al sau si ce as putea eu sa fac in acest sens?

O. Ionut, Bucuresti

Singura solutie pentru radierea ipotecii este ca persoana care a garantat cu ipoteca creditul acordat unei alte persoane sa achite ea insasi creanta (datoria). Apoi se poate indrepta impotriva celui pentru care a garantat cu o actiune in pretentii.

Codul civil, atat cel vechi, care a fost abrogat pe 30 septembrie 2011 cat si Codul Civil Nou care a intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011, prevede dreptul creditorului care are o garantie ipotecara, sa urmareasca bunul in mana oricui s-ar afla, daca garantul a renuntat expres in curprinsul contractului de ipoteca la beneficiul discutiunii si diviziunii (adica sa ceara creditorului sa urmareasca mai intai bunurile din averea imprumutatului):

Art. 2344 Caracterele juridice
Ipoteca este, prin natura ei, accesorie si indivizibila. Ea subzista cat timp exista obligatia pe care o garanteaza si poarta in intregime asupra tuturor bunurilor grevate, asupra fiecaruia dintre ele si asupra fiecarei parti din acestea, chiar si in cazurile in care proprietatea este divizibila sau obligatiile sunt divizibile

Art. 2345 Drepturile creditorului ipotecar
(1) Dreptul de ipoteca se mentine asupra bunurilor grevate in orice mana ar trece.
(2) Creditorul ipotecar are dreptul de a-si satisface creanta, in conditiile legii, inaintea creditorilor chirografari, precum si inaintea creditorilor de rang inferior.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus