Cum sunt afectat daca garantez cu ipoteca creditul unei alte persoane?


Intrebare:

Am urmatoarea problema: am garantat cu un teren intravilan pentru un apropiat acum cinci ani pentru un credit ipotecar, cu promisiunea (nescrisa) ca in scurt timp ipoteca va fi mutata. Anii au trecut iar ipoteca nu a mai fost mutata, desi persoana respectiva ar avea ceva terenuri pe care ar putea muta ipoteca dar nu stiu daca acestea acopera valoarea soldului ramas de la credit. Intrebarea este daca exista vreo lege, care sa oblige in vreun fel pe debitor sa-si mute ipoteca de pe un imobil al unui tert pe un bun al sau si ce as putea eu sa fac in acest sens?

O. Ionut, Bucuresti

Singura solutie pentru radierea ipotecii este ca persoana care a garantat cu ipoteca creditul acordat unei alte persoane sa achite ea insasi creanta (datoria). Apoi se poate indrepta impotriva celui pentru care a garantat cu o actiune in pretentii.

Codul civil, atat cel vechi, care a fost abrogat pe 30 septembrie 2011 cat si Codul Civil Nou care a intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011, prevede dreptul creditorului care are o garantie ipotecara, sa urmareasca bunul in mana oricui s-ar afla, daca garantul a renuntat expres in curprinsul contractului de ipoteca la beneficiul discutiunii si diviziunii (adica sa ceara creditorului sa urmareasca mai intai bunurile din averea imprumutatului):

Art. 2344 Caracterele juridice
Ipoteca este, prin natura ei, accesorie si indivizibila. Ea subzista cat timp exista obligatia pe care o garanteaza si poarta in intregime asupra tuturor bunurilor grevate, asupra fiecaruia dintre ele si asupra fiecarei parti din acestea, chiar si in cazurile in care proprietatea este divizibila sau obligatiile sunt divizibile

Art. 2345 Drepturile creditorului ipotecar
(1) Dreptul de ipoteca se mentine asupra bunurilor grevate in orice mana ar trece.
(2) Creditorul ipotecar are dreptul de a-si satisface creanta, in conditiile legii, inaintea creditorilor chirografari, precum si inaintea creditorilor de rang inferior.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Credite imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Credite imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus