Cum sunt afectat daca garantez cu ipoteca creditul unei alte persoane?


Intrebare:

Am urmatoarea problema: am garantat cu un teren intravilan pentru un apropiat acum cinci ani pentru un credit ipotecar, cu promisiunea (nescrisa) ca in scurt timp ipoteca va fi mutata. Anii au trecut iar ipoteca nu a mai fost mutata, desi persoana respectiva ar avea ceva terenuri pe care ar putea muta ipoteca dar nu stiu daca acestea acopera valoarea soldului ramas de la credit. Intrebarea este daca exista vreo lege, care sa oblige in vreun fel pe debitor sa-si mute ipoteca de pe un imobil al unui tert pe un bun al sau si ce as putea eu sa fac in acest sens?

O. Ionut, Bucuresti

Singura solutie pentru radierea ipotecii este ca persoana care a garantat cu ipoteca creditul acordat unei alte persoane sa achite ea insasi creanta (datoria). Apoi se poate indrepta impotriva celui pentru care a garantat cu o actiune in pretentii.

Codul civil, atat cel vechi, care a fost abrogat pe 30 septembrie 2011 cat si Codul Civil Nou care a intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011, prevede dreptul creditorului care are o garantie ipotecara, sa urmareasca bunul in mana oricui s-ar afla, daca garantul a renuntat expres in curprinsul contractului de ipoteca la beneficiul discutiunii si diviziunii (adica sa ceara creditorului sa urmareasca mai intai bunurile din averea imprumutatului):

Art. 2344 Caracterele juridice
Ipoteca este, prin natura ei, accesorie si indivizibila. Ea subzista cat timp exista obligatia pe care o garanteaza si poarta in intregime asupra tuturor bunurilor grevate, asupra fiecaruia dintre ele si asupra fiecarei parti din acestea, chiar si in cazurile in care proprietatea este divizibila sau obligatiile sunt divizibile

Art. 2345 Drepturile creditorului ipotecar
(1) Dreptul de ipoteca se mentine asupra bunurilor grevate in orice mana ar trece.
(2) Creditorul ipotecar are dreptul de a-si satisface creanta, in conditiile legii, inaintea creditorilor chirografari, precum si inaintea creditorilor de rang inferior.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus