Cum sunt afectat daca garantez cu ipoteca creditul unei alte persoane?


Intrebare:

Am urmatoarea problema: am garantat cu un teren intravilan pentru un apropiat acum cinci ani pentru un credit ipotecar, cu promisiunea (nescrisa) ca in scurt timp ipoteca va fi mutata. Anii au trecut iar ipoteca nu a mai fost mutata, desi persoana respectiva ar avea ceva terenuri pe care ar putea muta ipoteca dar nu stiu daca acestea acopera valoarea soldului ramas de la credit. Intrebarea este daca exista vreo lege, care sa oblige in vreun fel pe debitor sa-si mute ipoteca de pe un imobil al unui tert pe un bun al sau si ce as putea eu sa fac in acest sens?

O. Ionut, Bucuresti

Singura solutie pentru radierea ipotecii este ca persoana care a garantat cu ipoteca creditul acordat unei alte persoane sa achite ea insasi creanta (datoria). Apoi se poate indrepta impotriva celui pentru care a garantat cu o actiune in pretentii.

Codul civil, atat cel vechi, care a fost abrogat pe 30 septembrie 2011 cat si Codul Civil Nou care a intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011, prevede dreptul creditorului care are o garantie ipotecara, sa urmareasca bunul in mana oricui s-ar afla, daca garantul a renuntat expres in curprinsul contractului de ipoteca la beneficiul discutiunii si diviziunii (adica sa ceara creditorului sa urmareasca mai intai bunurile din averea imprumutatului):

Art. 2344 Caracterele juridice
Ipoteca este, prin natura ei, accesorie si indivizibila. Ea subzista cat timp exista obligatia pe care o garanteaza si poarta in intregime asupra tuturor bunurilor grevate, asupra fiecaruia dintre ele si asupra fiecarei parti din acestea, chiar si in cazurile in care proprietatea este divizibila sau obligatiile sunt divizibile

Art. 2345 Drepturile creditorului ipotecar
(1) Dreptul de ipoteca se mentine asupra bunurilor grevate in orice mana ar trece.
(2) Creditorul ipotecar are dreptul de a-si satisface creanta, in conditiile legii, inaintea creditorilor chirografari, precum si inaintea creditorilor de rang inferior.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Credite imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Credite imobiliare

Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus