Cum se utilizeaza Euribor la actualizarea dobanzilor?


Intrebare:

Doresc sa aflu cum se calculeaza Euribor 3m daca in contractul de credit se specifica urmatoarele: - dobanda se calculeaza astfel: Euribor 3 luni + 3 pp; - Euribor 3m este afisat zilnic in jurul orei 11.30, ora Londrei; - Banca ia in calcul Euribor 3m din ultima zi lucratoare a lunii in care se realizeaza actualizarea ratei dobanzii; - Prin data de actualizare intelegem oricare dintre urmatoarele momente: datele de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie si 31 decembrie ale fiecarui an calendaristic.

Mi se poate explica ce rata a dobanzii trebuia calculata in decembrie 2011 si martie 2012, conform datelor de actualizare?

Am depus reclamatie la banca si am primit urmatorul raspuns, citez " Valoarea Euribor luata in calculul ratei dobanzii a fost cea aferenta datei de 30.03.2012, ea fiind publicata cu 2 zile inainte (SPOT), respectiv in data de 28.03.2012. Mentionam ca valoarea afisata in data de 28.03.2012 (corespunzatoare datei de 30.03.2012) a fost 0,787, aceasta fiind rotunjita la 0,79 din cauza prelucrarii cu 2 zecimale". E Legal??

T. Marius, CONSTANTA

Conform legislatiei in vigoare, rata dobanzii la creditele in euro acordate populatiei se stabileste in functie de Euribor plus o marja fixa. Daca in contract nu se prevede altfel, valoarea care se va lua in calculul ratei dobanzii este valoarea Euribor anuntata de Reuters cu doua zile inainte de data actualizarii.

Spre exemplu, in contractul dvs se specifica faptul ca actualizarea se va face de patru ori pe an, la date calendaristice stabilite apriori, iar valoarea care se va lua in calculul ratei dobanzii este valoarea Euribor din penultima zi lucratoare a lunii, anuntata de Reuters cu doua zile inainte.

Bancile din Romania au fost obligate, incepand din iunie 2010, sa exprime dobanda imprumuturilor in euro acordate populatiei in functie de Euribor. Fiecare banca poate sa isi aleaga scadenta proprie – Euribor la 3 luni, la 6 luni, etc, precum si frecventa actualizarii.

Mai mult, exista si banci care merg si mai departe si iau in considerare nu doar o valoarea a Euribor ci fac media valorilor Euribor anuntate in ultima luna inaintea actualizarii unei dobanzi.

Toate aceste detalii trebuie insa trecute in contractul de credit si nu mai pot fi modificate ulterior decat prin act aditional semnat de ambele parti.

Euribor  este o media dobanzilor la care peste 50 de banci europene de top se finanteaza intre ele. Denumirea provine din prescurtarea Euro Interbank Offered Rate (Rata interbancara pentru Euro).
In echivalenta, spre exemplu in Romania dobanda medie pentru finantarile interbancare in lei se numeste Robor iar pentru dolari, dobanda medie calculata este Libor USD.

Euribor se calculeaza pentru diverse maturitati, de la 1 zi pana la 12 luni, incepand cu anul 1999 cand a fost introdusa moneda euro ca moneda de cont.

Ratele Euribor sunt considerate ca fiind cea mai importanta referinta a pietei monetare europene, fiind utilizate in stabiliarea preturilorpentru o serie de alte instrumente financiare, precum swap-urile, contractele futures sau creditele acordate populatiei si companiilor.

Calcularea Euribor presupune o procedura stricta si este monitorizata si finantara de Federatia Europeana Bancara (EBF).

In fiecare zi lucratoare, la ora 10:45 (CET) fiecare banca de prim rang introduce informatiile privind dobanzile proprii intr-un sistem unic. La ora 11:00 (CET) Reuters proceseaza datele primite si publica referinta rezultata.

Calculul presupune eliminarea celor mai mari 15% valori si a celor mai mici 15% valori primite, astfel incat rezultatul sa reflecte cat mai corect media pietei.

Nivelul Euribor anuntat intr-o anumita zi este considerat rata spot, respectiv devine referinta peste alte doua zile lucratoare. Astfel, nivelul Euribor anuntat luni, este referinta pentru ziua de miercuri.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Credite imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus