Cum se utilizeaza Euribor la actualizarea dobanzilor?


Intrebare:

Doresc sa aflu cum se calculeaza Euribor 3m daca in contractul de credit se specifica urmatoarele: - dobanda se calculeaza astfel: Euribor 3 luni + 3 pp; - Euribor 3m este afisat zilnic in jurul orei 11.30, ora Londrei; - Banca ia in calcul Euribor 3m din ultima zi lucratoare a lunii in care se realizeaza actualizarea ratei dobanzii; - Prin data de actualizare intelegem oricare dintre urmatoarele momente: datele de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie si 31 decembrie ale fiecarui an calendaristic.

Mi se poate explica ce rata a dobanzii trebuia calculata in decembrie 2011 si martie 2012, conform datelor de actualizare?

Am depus reclamatie la banca si am primit urmatorul raspuns, citez " Valoarea Euribor luata in calculul ratei dobanzii a fost cea aferenta datei de 30.03.2012, ea fiind publicata cu 2 zile inainte (SPOT), respectiv in data de 28.03.2012. Mentionam ca valoarea afisata in data de 28.03.2012 (corespunzatoare datei de 30.03.2012) a fost 0,787, aceasta fiind rotunjita la 0,79 din cauza prelucrarii cu 2 zecimale". E Legal??

T. Marius, CONSTANTA

Conform legislatiei in vigoare, rata dobanzii la creditele in euro acordate populatiei se stabileste in functie de Euribor plus o marja fixa. Daca in contract nu se prevede altfel, valoarea care se va lua in calculul ratei dobanzii este valoarea Euribor anuntata de Reuters cu doua zile inainte de data actualizarii.

Spre exemplu, in contractul dvs se specifica faptul ca actualizarea se va face de patru ori pe an, la date calendaristice stabilite apriori, iar valoarea care se va lua in calculul ratei dobanzii este valoarea Euribor din penultima zi lucratoare a lunii, anuntata de Reuters cu doua zile inainte.

Bancile din Romania au fost obligate, incepand din iunie 2010, sa exprime dobanda imprumuturilor in euro acordate populatiei in functie de Euribor. Fiecare banca poate sa isi aleaga scadenta proprie – Euribor la 3 luni, la 6 luni, etc, precum si frecventa actualizarii.

Mai mult, exista si banci care merg si mai departe si iau in considerare nu doar o valoarea a Euribor ci fac media valorilor Euribor anuntate in ultima luna inaintea actualizarii unei dobanzi.

Toate aceste detalii trebuie insa trecute in contractul de credit si nu mai pot fi modificate ulterior decat prin act aditional semnat de ambele parti.

Euribor  este o media dobanzilor la care peste 50 de banci europene de top se finanteaza intre ele. Denumirea provine din prescurtarea Euro Interbank Offered Rate (Rata interbancara pentru Euro).
In echivalenta, spre exemplu in Romania dobanda medie pentru finantarile interbancare in lei se numeste Robor iar pentru dolari, dobanda medie calculata este Libor USD.

Euribor se calculeaza pentru diverse maturitati, de la 1 zi pana la 12 luni, incepand cu anul 1999 cand a fost introdusa moneda euro ca moneda de cont.

Ratele Euribor sunt considerate ca fiind cea mai importanta referinta a pietei monetare europene, fiind utilizate in stabiliarea preturilorpentru o serie de alte instrumente financiare, precum swap-urile, contractele futures sau creditele acordate populatiei si companiilor.

Calcularea Euribor presupune o procedura stricta si este monitorizata si finantara de Federatia Europeana Bancara (EBF).

In fiecare zi lucratoare, la ora 10:45 (CET) fiecare banca de prim rang introduce informatiile privind dobanzile proprii intr-un sistem unic. La ora 11:00 (CET) Reuters proceseaza datele primite si publica referinta rezultata.

Calculul presupune eliminarea celor mai mari 15% valori si a celor mai mici 15% valori primite, astfel incat rezultatul sa reflecte cat mai corect media pietei.

Nivelul Euribor anuntat intr-o anumita zi este considerat rata spot, respectiv devine referinta peste alte doua zile lucratoare. Astfel, nivelul Euribor anuntat luni, este referinta pentru ziua de miercuri.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus