Credit ipotecar: In cat timp primesc un raspuns de la banca?


Intrebare:

Am depus dosarul pentru un credit ipotecar si de doua saptamani tot trebuie sa mai aduc ba nu stiu ce adeverinta, ba nu stiu ce certificat. Daca o tinem in ritmul acesta nu stiu daca mai apuc sa iau creditul pana la finalul anului. Exista o regula in acest sens?

Cristescu Miruna, Bucuresti

Acordarea creditelor este reglementata nu numai in ceea ce priveste costurile si informatiile pe care trebuie sa le primeasca clientul, dar si in privinta procedurii de acordate.

Conform OUG 50/2010, exista un termen maxim de 60 zile in care bancile trebuie sa ofere un raspuns final la cererea de credit depusa de solicitanti, indiferent daca este vorba de un credit de nevoi personale sau de un credit pentru casa.

Termenul a fost instituit tocmai din cauza intarzierilor mari cu care clientii s-au confruntat in trecut.

  Art. 20:
(1) In termen de 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de solicitare a creditului, creditorul raspunde in scris consumatorului sau, la solicitarea expresa a consumatorului, in alta forma aleasa de consumator si acceptata de creditor, cu privire la acordarea sau neacordarea creditului.

(2) La primirea cererii de credit si a celorlalte documente ce sunt necesare acordarii creditului, furnizorul de servicii financiare are obligatia de a inmana imediat consumatorului un inscris datat, semnat si cu numar de inregistrare, continand confirmarea creditorului ca i s-au predat toate actele necesare acordarii creditului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum se poate migra de la Robor la IRCC
Cum se poate migra de la Robor la IRCC

Modalitatea diferita de calcul si decalajul de raportare dintre cei doi indici luati ca reper la creditele cu dobanzi variabile in lei starneste interesul unor debitori cu credite mai vechi pentru ajustarea algoritmului din contractele de imprumut.

19 Ianuarie 2022 | Credite imobiliare

Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Credite imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Credite imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus