Ce costuri suplimentare aduce ipoteca la un credit?


Intrebare:

Ce taxe presupune o ipoteca? Vreau sa imprumut o suma de bani nu foarte mare iar daca pun ipoteca pe imobil pot sa iau creditul pe o perioada mai lunga. Dar nu stiu ce costuri exacte presupune ipoteca. Mentionez ca este vorba de un apartament cu 2 camere in Bucuresti. Puteti sa ma ajutati cu o estimare?

Turceanu Mihaela, Iasi

Din solicitarea de mai sus, inteleg ca este vorba despre un credit de nevoi personale cu ipoteca – clientul doreste sa acceseze o suma mai mare de bani, motiv pentru care aduce in garantie un imobil. In acest caz,  suplimentar costurilor creditului, apare si costul ipotecii.

Suma de plata este compusa din taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si onorariul notarului.

Este dificil de estimat un cuantum pe care trebuie sa il achite clientul, deoarece costurile difera in functie de suma creditului, localizarea imobilului, cat si de biroul notarial unde se perfecteaza actele. Ca si exemplu, pentru un credit in valoarea de 30.000 euro, clientul ar avea de plata aproximativ 1.100 – 1.200 lei (aceasta suma poate varia functie de criteriile mentionate anterior).

Costurile unui credit de nevoi personale cu ipoteca mai implica - exceptand taxele notariale :
-    comisionul de acordare (daca exista),
-    taxa de evaluare a imobilului, care variaza intre 400 lei si 600 lei, functie de firma de evaluare;
-    taxa de inscrierea in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare (AEGRM) – 60-70 lei
-    asigurarea de imobil, a carei valoarea este de aproximativ 0.2% din valoare evaluata a imobilului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Credite imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Credite imobiliare

Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus