Ce costuri suplimentare aduce ipoteca la un credit?


Intrebare:

Ce taxe presupune o ipoteca? Vreau sa imprumut o suma de bani nu foarte mare iar daca pun ipoteca pe imobil pot sa iau creditul pe o perioada mai lunga. Dar nu stiu ce costuri exacte presupune ipoteca. Mentionez ca este vorba de un apartament cu 2 camere in Bucuresti. Puteti sa ma ajutati cu o estimare?

Turceanu Mihaela, Iasi

Din solicitarea de mai sus, inteleg ca este vorba despre un credit de nevoi personale cu ipoteca – clientul doreste sa acceseze o suma mai mare de bani, motiv pentru care aduce in garantie un imobil. In acest caz,  suplimentar costurilor creditului, apare si costul ipotecii.

Suma de plata este compusa din taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si onorariul notarului.

Este dificil de estimat un cuantum pe care trebuie sa il achite clientul, deoarece costurile difera in functie de suma creditului, localizarea imobilului, cat si de biroul notarial unde se perfecteaza actele. Ca si exemplu, pentru un credit in valoarea de 30.000 euro, clientul ar avea de plata aproximativ 1.100 – 1.200 lei (aceasta suma poate varia functie de criteriile mentionate anterior).

Costurile unui credit de nevoi personale cu ipoteca mai implica - exceptand taxele notariale :
-    comisionul de acordare (daca exista),
-    taxa de evaluare a imobilului, care variaza intre 400 lei si 600 lei, functie de firma de evaluare;
-    taxa de inscrierea in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare (AEGRM) – 60-70 lei
-    asigurarea de imobil, a carei valoarea este de aproximativ 0.2% din valoare evaluata a imobilului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus