Ce costuri suplimentare aduce ipoteca la un credit?


Intrebare:

Ce taxe presupune o ipoteca? Vreau sa imprumut o suma de bani nu foarte mare iar daca pun ipoteca pe imobil pot sa iau creditul pe o perioada mai lunga. Dar nu stiu ce costuri exacte presupune ipoteca. Mentionez ca este vorba de un apartament cu 2 camere in Bucuresti. Puteti sa ma ajutati cu o estimare?

Turceanu Mihaela, Iasi

Din solicitarea de mai sus, inteleg ca este vorba despre un credit de nevoi personale cu ipoteca – clientul doreste sa acceseze o suma mai mare de bani, motiv pentru care aduce in garantie un imobil. In acest caz,  suplimentar costurilor creditului, apare si costul ipotecii.

Suma de plata este compusa din taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si onorariul notarului.

Este dificil de estimat un cuantum pe care trebuie sa il achite clientul, deoarece costurile difera in functie de suma creditului, localizarea imobilului, cat si de biroul notarial unde se perfecteaza actele. Ca si exemplu, pentru un credit in valoarea de 30.000 euro, clientul ar avea de plata aproximativ 1.100 – 1.200 lei (aceasta suma poate varia functie de criteriile mentionate anterior).

Costurile unui credit de nevoi personale cu ipoteca mai implica - exceptand taxele notariale :
-    comisionul de acordare (daca exista),
-    taxa de evaluare a imobilului, care variaza intre 400 lei si 600 lei, functie de firma de evaluare;
-    taxa de inscrierea in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare (AEGRM) – 60-70 lei
-    asigurarea de imobil, a carei valoarea este de aproximativ 0.2% din valoare evaluata a imobilului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus