Intrebare:
Cine plateste certificatul energetic? (vanzatorul sau cumparatorul)
Voicu Raul, Bucuresti
Conform legislatiei in vigoare, certificatul este eliberat proprietarului, iar aceasta are obligatia de a il pune la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.
Certificatul de atestare a eficientei energetice se editeaza de catre un auditor autorizat pe suport hartie, in doua exemplare, si pe suport electronic si este valabil timp de 10 ani.
Astfel, eliberarea unui documentului cade in sarcina vanzatorului/proprietarului imobilului, care ar trebui sa suporte si costurile.
Avand in vedere insa ca tranzactia imobiliara nu poate avea loc fara certificatul energetic, exista in practica situatia in care proprietarul poate solicita cumparatorului sa suporte costul aferent eliberarii documentului.
Momentan nu exista o grila de costuri pe care auditori trebuie sa o respecte la stabilirea pretului unui certificat, astfel ca nivelul acestuia poate fi negociat.
Distribuie articolul
In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.
25 Februarie 2021 | Credite imobiliare
UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.
2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare
Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.
14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare
CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.
14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare