Care este rolul comisionului de garantare?


Intrebare:

De ce platim in fiecare an comisionul de garantare catre FNGCIMM, care este rolul acestor sume de bani si de ce la finalul creditarii (spre exemplu 30 ani) nu primim niciun ban inapoi?
Multumesc. Astept cu interes aceast raspuns.

Bancila Bogdan, Ploiesti

Programul Prima Casa este construit pe baza unei garantii oferite de stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care acopera riscul de intrare in incapacitate de plata a unui client.

Practic, daca un client al programului nu isi mai plateste ratele, indiferent de motiv, Fondul se angajeaza sa achite suma datorata de client catre banca.

Pentru aceasta garantie, Fondul percepe un comision anual. Comisionul este datorat si platit de banci insa, conform legistatiei in domeniu, acestea il recupereaza de la clienti prin intermediul unui comision special, prevazut in contractul de credit. Comisioanele platite reprezinta astfel contravaloarea unor servicii financiare, motiv pentru care nu se returneaza.

In baza acestor garantii, clientii beneficiaza de avantajele programului Prima Casa:

       -    Dobanzi mai mici decat la ofertele de credit standard
       -    Avans minim de numai 5% la achizitionarea unui case, fata de 15% la ofertele standard (care pe viitor vor necesita un avans minim si mai mare, conform noului regulament BNR).

Ca orice produs financiar, exista si cateva dezavantaje ale creditelor Prima Casa, nefiind recomandate in toate cazurile.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus