Care este rolul comisionului de garantare?


Intrebare:

De ce platim in fiecare an comisionul de garantare catre FNGCIMM, care este rolul acestor sume de bani si de ce la finalul creditarii (spre exemplu 30 ani) nu primim niciun ban inapoi?
Multumesc. Astept cu interes aceast raspuns.

Bancila Bogdan, Ploiesti

Programul Prima Casa este construit pe baza unei garantii oferite de stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care acopera riscul de intrare in incapacitate de plata a unui client.

Practic, daca un client al programului nu isi mai plateste ratele, indiferent de motiv, Fondul se angajeaza sa achite suma datorata de client catre banca.

Pentru aceasta garantie, Fondul percepe un comision anual. Comisionul este datorat si platit de banci insa, conform legistatiei in domeniu, acestea il recupereaza de la clienti prin intermediul unui comision special, prevazut in contractul de credit. Comisioanele platite reprezinta astfel contravaloarea unor servicii financiare, motiv pentru care nu se returneaza.

In baza acestor garantii, clientii beneficiaza de avantajele programului Prima Casa:

       -    Dobanzi mai mici decat la ofertele de credit standard
       -    Avans minim de numai 5% la achizitionarea unui case, fata de 15% la ofertele standard (care pe viitor vor necesita un avans minim si mai mare, conform noului regulament BNR).

Ca orice produs financiar, exista si cateva dezavantaje ale creditelor Prima Casa, nefiind recomandate in toate cazurile.


Distribuie articolul




ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Credite imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Credite imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus