Care este rolul comisionului de garantare?


Intrebare:

De ce platim in fiecare an comisionul de garantare catre FNGCIMM, care este rolul acestor sume de bani si de ce la finalul creditarii (spre exemplu 30 ani) nu primim niciun ban inapoi?
Multumesc. Astept cu interes aceast raspuns.

Bancila Bogdan, Ploiesti

Programul Prima Casa este construit pe baza unei garantii oferite de stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care acopera riscul de intrare in incapacitate de plata a unui client.

Practic, daca un client al programului nu isi mai plateste ratele, indiferent de motiv, Fondul se angajeaza sa achite suma datorata de client catre banca.

Pentru aceasta garantie, Fondul percepe un comision anual. Comisionul este datorat si platit de banci insa, conform legistatiei in domeniu, acestea il recupereaza de la clienti prin intermediul unui comision special, prevazut in contractul de credit. Comisioanele platite reprezinta astfel contravaloarea unor servicii financiare, motiv pentru care nu se returneaza.

In baza acestor garantii, clientii beneficiaza de avantajele programului Prima Casa:

       -    Dobanzi mai mici decat la ofertele de credit standard
       -    Avans minim de numai 5% la achizitionarea unui case, fata de 15% la ofertele standard (care pe viitor vor necesita un avans minim si mai mare, conform noului regulament BNR).

Ca orice produs financiar, exista si cateva dezavantaje ale creditelor Prima Casa, nefiind recomandate in toate cazurile.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Credite imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus