Sunt nemultumit de asigurarea de viata cu componenta de pensie. Ce pot face?


Intrebare:

In anul 2002 am semnat un contract cu ING-Pensii pe viata, dar ma nemultumeste. Nu este deloc profitabil, cresterea este foarte mica. Ce alte oportunitati ar fi in cazul in care renunt la contract si sa incerc alta investitie (probabil am sa pierd bani)?

Avram Elena, Botosani

Avand in vedere ca ati incheiat contractul in 2002, cel mai probabil, ati incheiat o asigurare de viata cu componenta de pensie.

Din acest motiv, trebuie sa aveti in vedere modul specific in care banii se acumuleaza pentru pensie. O parte din sumele platite reprezinta prime pentru asigurarea de viata, care nu se investesc. Doar diferenta este investita si genereaza castiguri care se acumuleaza in timp, in vederea obtinerii unui venit suplimentar la pensie.

In cazul in care doriti sa renuntati la contract, trebuie avute in vedere doua aspecte:

-    modul in care se stabileste valoarea de rascumparare: in primii ani de la incheierea politei, este o penalizare mai mare, care ulterior se reduce. Este important in acest sens sa verificati conditiile politei pentru a identifica cel mai bun moment pentru rascumpararea sumelor investite. Daca in scurt timp are loc o aniversare a contractului, este posibil sa beneficiati de conditii mai bune, daca amanati decizia cateva luni.

-    riscul investitiilor: daca banii au fost investiti intr-un program cu risc scazut (sumele sunt plasate preponderent in titluri de stat si obligatiuni), rascumpararea nu genereaza pierderi de oportunitati. Daca insa gradul de risc a fost ridicat, atunci probabil ca banii au fost investiti, in mare parte, in actiuni listate la bursa. Cum piata bursiera a suferit corectii importante in ultimii ani, rascumparea banilor in prezent ar duce la pierderea unor oportunitati de crestere pe viitor. De regula, pe masura ce economiile ies din recesiune, piata de capital se revigoreaza, iar actiunile inregistreaza cresteri importante, recuperand pierderile inregistrate.

Solutia cea mai putin costisitoare este sa alegeti un alt program de investitii de la aceeasi societate, deoarece evitati penalizarile, in cazul in care ele sunt aplicabile.

Daca decideti sa incheiati contractul si cautati o alta varianta pentru investitii, aveti de ales intre cateva solutii, in functie de obiectivul urmarit:

-    daca doriti sa beneficiati mai departe de protectia oferita de asigurarea de viata atunci puteti cauta o alta asigurare cu componenta unit linked (de exemplu, in prezent, exista polite care garanteaza si un randament minim);

-    daca urmariti cu precadere asigurarea unui venit suplimentar la pensie, cea mai buna solutie este aderarea la un fond de pensii facultative;

-    in cazul in care doriti doar sa investiti banii cat mai profitabil, puteti alege o combinatie intre depozite bancare, fonduri de investitii sau investitii directe in actiuni la bursa, in functie de riscul pe care doriti sa vi-l asumati.

Resurse utile:

Ce diferenta este intre pensia facultativa si asigurarea cu componenta de pensii?

Unde se pot investi economiile?


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus