Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Protectia de dobanda Alpha Bank e rentabila daca Euribor revine la maxime istorice


Clientii Alpha Bank care obtin un credit de locuinta in euro pot sa limiteze in primii 5 ani cresterea dobanzii la cel mult 2 procente peste nivelul initial. Conform calculelor Conso.ro, facilitatea este rentabila pentru clienti daca Euribor revine la maximele inregistrate pe parcursul crizei financiare din 2008, un scenariu cu sanse reduse.

Clientii care obtin credite imobiliare de la Alpha Bank au posibilitatea de a se proteja impotriva riscului de crestere a dobanzii contra unui comision. Optiunea este o noutate pe piata de la noi, chiar daca este folosita la scara larga in tarile occidentale.

Cum functioneaza protectia?


Prin aceasta facilitate, clientii evita cresterea ratei dobanzii la credit dincolo de un anumit prag. In cazul Alpha Bank, protectia permite o majorare de maxim 2 puncte procentuale a ratei dobanzii.

Prin urmare, cei care cumpara aceasta optiune nu isi asigura mentinerea ratei lunare la nivelul actual, ci doar isi limiteaza majorarea ei ulterior, ca urmare a evolutiei nefavorabile a Euribor.

De exemplu, la un credit de 50.000 euro pe 30 ani, Alpha practica o dobanda de 6,778% in prezent, daca avansul este de minim 25%. Rata dobanzii cuprinde o marja de 5,75% peste Euribor la 3 luni.

La acordare, rata lunara este de 328,4 euro si poate creste in timp, daca indicele de referinta se majoreaza.

Prin optiunea de protectie, rata dobanzii poate urca la cel mult 8,778% in urmatorii 5 ani, indiferent de evolutia Euribor. Prin urmare, rata lunara poate ajunge in acest interval la cel mult 394 de euro, conform calculelor Conso.ro.

Comisionul aferent optiunii de protectie suportat de clienti este de 0,65% pe an, conform informatiilor furnizate in unitatile bancii. Acesta se plateste, la valoarea creditului acordat, fiind o suma fixa. Spre exemplu, la un imprumut de 50.000 euro, clientul plateste in plus 27,08 euro la rata lunara.

Avantaje si dezavantaje

Principalul avantaj al acestei optiuni este ca limiteaza cresterea ratei lunare dincolo de un anumit nivel. Astfel, clientii isi pot planifica mai bine bugetul familial, deoarece au un control mai bun al cheltuielilor.

In exemplu de mai sus, un client stie ca suma lunara de plata in primii 5 ani va fi limitata la aproximativ 420 euro (rata lunara plus comisionul platit pentru aceasta protectie).

Ca dezavantaj ar fi faptul ca, in cazul in care indicele Euribor nu se va majora semnificativ in urmatorii ani, atunci costul acestei optiuni nu se va recupera. In acest caz, clientul ar fi mai avantajat daca nu ar cumpara protectia de dobanda.

Un alt inconvenient este ca protectia acopera doar primii 5 ani ai creditului. Pe pietele dezvoltate, bancile ofera optiuni de acest gen pe toata durata de viata a imprumutului. O astfel de facilitate creste mult atractivitatea optiunii, deoarece probabilitatea ca rata dobanzii sa creasca dincolo de pragul stabilit este mult mai mare intr-o perioada de 30 de ani decat intr-un interval de 5 ani.

Cum evaluam beneficiile?

La prima vedere, facilitatea oferita de Alpha Bank pare extrem de utila in actualul context economic. Indicele Euribor se afla pe o traiectorie de crestere, dupa ce a stagnat o perioada buna la minime istorice. In plus, toate estimarile semnaleaza ca in anii urmatorii, dobanzile interbancare in euro se vor majora.

Pentru ca un client sa resimta vreun beneficiu, Euribor trebuie sa se majoreze cu peste 2 puncte procentuale. Protectia de dobanda face ca rata lunara sa fie mai mica decat cea care ar rezulta din aplicarea valorii curente Euribor, obtinandu-se o economie de costuri.

Optiunea de protectie devine eficienta daca economia de costuri realizata in acest fel este mai mare decat comisionul achitat pentru plafonarea dobanzii.

Optiunea genereaza pierderi daca Euribor se mentine in limite normale

La un credit de 50.000 euro, imprumutatii achita in total un comision 1.625 euro pentru a limita cresterea dobanzii la credit in primii 5 ani.

Pentru a vedea daca suportarea acestui comision suplimentar este justificata, am trasat cateva scenarii de crestere a Euribor. Am considerat ca, Euribor creste uniform pe parcursul unui an, ajustarile avand loc trimestrial, conform prevederilor contractuale (in cei 5 ani vor avea loc 19 ajustari trimestriale pentru rata dobanzii).

Daca Euribor creste cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an  - pana la 3,4% la finele celor 5 ani de protectie - se va atinge pragul de plafonare a dobanzii abia in ultimul an. In aceasta situatie, economia de costuri obtinuta prin plafonarea dobanzii este mult prea mica. Un client care a cumparat optiunea de protectie va suporta costuri mai mari cu 1.500 euro la credit decat un client neprotejat.

Daca insa Euribor creste cu 0,8 puncte procentuale in fiecare an - ajungand la 4,8% la finele celor 5 ani - pragul de plafonare se atinge pe parcursul celui de-al treilea an al optiunii.

Chiar si asa, optiunea nu este eficienta, deoarece comisioanele platite cu protectia de dobanda nu se recupereaza in cei 5 ani. Clientii economisesc 430 euro daca aleg sa nu cumpere optiunea.

In mod normal, Euribor la 3 luni se plaseaza in intervalul 3-4%, avansand mai mult doar in perioade de criza, cand riscul de credit devine foarte mare. Pragul de 4% a fost depasit atat in 2000-2001 (cand a avut loc o recesiune globala, cauzata de supraincalzirea economiei americane) cat si in 2007-2008, pe parcursul crizei financiare recente.

Clientii isi recupereaza banii daca Euribor creste cu aproape 1% anual


Pentru ca facilitatea sa isi recupereze costurile, este necesara o majorare mai rapida a Euribor in urmatorii ani.

Conform calculelor Conso.ro, este nevoie ca indicele Euribor sa se majoreze cu cel putin 0,9 puncte procentuale in fiecare an. In acest scenariu, clientii care au ales optiunea si-ar recupera banii platiti cu comisionul de protectie si chiar ar obtine un castig de 160 euro fata de cei care au ramas neprotejati. Daca aceste ipoteze s-ar materializa, Euribor la 3 luni ar trebuie sa urce pana la 5,3% la finele celor 5 ani.

Acest nivel este foarte aproape de maximul istoric atins de Euribor (5,4%) pe parcursul crizei financiare din 2008, in perioada 8-10 octombrie. La acea vreme, bursa americana cadea timp de 2 zile consecutiv cu 7-8%, depasind ca impact marele declin din 1987, guvernele se intreceau in anuntarea de planuri de salvare a bancilor, iar FMI demara masuri de urgenta pentru a sustine programele guvernamentale.

Probabilitatea ca acest scenariu sa se produca in urmatorii 5 ani este insa foarte redusa, avand in vedere ca o criza financiara de asemenea amplitudine nu s-a mai produs de la marea depresiune din anii '30.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus