Protectia de dobanda Alpha Bank e rentabila daca Euribor revine la maxime istorice

Clientii Alpha Bank care obtin un credit de locuinta in euro pot sa limiteze in primii 5 ani cresterea dobanzii la cel mult 2 procente peste nivelul initial. Conform calculelor Conso.ro, facilitatea este rentabila pentru clienti daca Euribor revine la maximele inregistrate pe parcursul crizei financiare din 2008, un scenariu cu sanse reduse.

Clientii care obtin credite imobiliare de la Alpha Bank au posibilitatea de a se proteja impotriva riscului de crestere a dobanzii contra unui comision. Optiunea este o noutate pe piata de la noi, chiar daca este folosita la scara larga in tarile occidentale.

Cum functioneaza protectia?


Prin aceasta facilitate, clientii evita cresterea ratei dobanzii la credit dincolo de un anumit prag. In cazul Alpha Bank, protectia permite o majorare de maxim 2 puncte procentuale a ratei dobanzii.

Prin urmare, cei care cumpara aceasta optiune nu isi asigura mentinerea ratei lunare la nivelul actual, ci doar isi limiteaza majorarea ei ulterior, ca urmare a evolutiei nefavorabile a Euribor.

De exemplu, la un credit de 50.000 euro pe 30 ani, Alpha practica o dobanda de 6,778% in prezent, daca avansul este de minim 25%. Rata dobanzii cuprinde o marja de 5,75% peste Euribor la 3 luni.

La acordare, rata lunara este de 328,4 euro si poate creste in timp, daca indicele de referinta se majoreaza.

Prin optiunea de protectie, rata dobanzii poate urca la cel mult 8,778% in urmatorii 5 ani, indiferent de evolutia Euribor. Prin urmare, rata lunara poate ajunge in acest interval la cel mult 394 de euro, conform calculelor Conso.ro.

Comisionul aferent optiunii de protectie suportat de clienti este de 0,65% pe an, conform informatiilor furnizate in unitatile bancii. Acesta se plateste, la valoarea creditului acordat, fiind o suma fixa. Spre exemplu, la un imprumut de 50.000 euro, clientul plateste in plus 27,08 euro la rata lunara.

Avantaje si dezavantaje

Principalul avantaj al acestei optiuni este ca limiteaza cresterea ratei lunare dincolo de un anumit nivel. Astfel, clientii isi pot planifica mai bine bugetul familial, deoarece au un control mai bun al cheltuielilor.

In exemplu de mai sus, un client stie ca suma lunara de plata in primii 5 ani va fi limitata la aproximativ 420 euro (rata lunara plus comisionul platit pentru aceasta protectie).

Ca dezavantaj ar fi faptul ca, in cazul in care indicele Euribor nu se va majora semnificativ in urmatorii ani, atunci costul acestei optiuni nu se va recupera. In acest caz, clientul ar fi mai avantajat daca nu ar cumpara protectia de dobanda.

Un alt inconvenient este ca protectia acopera doar primii 5 ani ai creditului. Pe pietele dezvoltate, bancile ofera optiuni de acest gen pe toata durata de viata a imprumutului. O astfel de facilitate creste mult atractivitatea optiunii, deoarece probabilitatea ca rata dobanzii sa creasca dincolo de pragul stabilit este mult mai mare intr-o perioada de 30 de ani decat intr-un interval de 5 ani.

Cum evaluam beneficiile?

La prima vedere, facilitatea oferita de Alpha Bank pare extrem de utila in actualul context economic. Indicele Euribor se afla pe o traiectorie de crestere, dupa ce a stagnat o perioada buna la minime istorice. In plus, toate estimarile semnaleaza ca in anii urmatorii, dobanzile interbancare in euro se vor majora.

Pentru ca un client sa resimta vreun beneficiu, Euribor trebuie sa se majoreze cu peste 2 puncte procentuale. Protectia de dobanda face ca rata lunara sa fie mai mica decat cea care ar rezulta din aplicarea valorii curente Euribor, obtinandu-se o economie de costuri.

Optiunea de protectie devine eficienta daca economia de costuri realizata in acest fel este mai mare decat comisionul achitat pentru plafonarea dobanzii.

Optiunea genereaza pierderi daca Euribor se mentine in limite normale

La un credit de 50.000 euro, imprumutatii achita in total un comision 1.625 euro pentru a limita cresterea dobanzii la credit in primii 5 ani.

Pentru a vedea daca suportarea acestui comision suplimentar este justificata, am trasat cateva scenarii de crestere a Euribor. Am considerat ca, Euribor creste uniform pe parcursul unui an, ajustarile avand loc trimestrial, conform prevederilor contractuale (in cei 5 ani vor avea loc 19 ajustari trimestriale pentru rata dobanzii).

Daca Euribor creste cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an  - pana la 3,4% la finele celor 5 ani de protectie - se va atinge pragul de plafonare a dobanzii abia in ultimul an. In aceasta situatie, economia de costuri obtinuta prin plafonarea dobanzii este mult prea mica. Un client care a cumparat optiunea de protectie va suporta costuri mai mari cu 1.500 euro la credit decat un client neprotejat.

Daca insa Euribor creste cu 0,8 puncte procentuale in fiecare an - ajungand la 4,8% la finele celor 5 ani - pragul de plafonare se atinge pe parcursul celui de-al treilea an al optiunii.

Chiar si asa, optiunea nu este eficienta, deoarece comisioanele platite cu protectia de dobanda nu se recupereaza in cei 5 ani. Clientii economisesc 430 euro daca aleg sa nu cumpere optiunea.

In mod normal, Euribor la 3 luni se plaseaza in intervalul 3-4%, avansand mai mult doar in perioade de criza, cand riscul de credit devine foarte mare. Pragul de 4% a fost depasit atat in 2000-2001 (cand a avut loc o recesiune globala, cauzata de supraincalzirea economiei americane) cat si in 2007-2008, pe parcursul crizei financiare recente.

Clientii isi recupereaza banii daca Euribor creste cu aproape 1% anual


Pentru ca facilitatea sa isi recupereze costurile, este necesara o majorare mai rapida a Euribor in urmatorii ani.

Conform calculelor Conso.ro, este nevoie ca indicele Euribor sa se majoreze cu cel putin 0,9 puncte procentuale in fiecare an. In acest scenariu, clientii care au ales optiunea si-ar recupera banii platiti cu comisionul de protectie si chiar ar obtine un castig de 160 euro fata de cei care au ramas neprotejati. Daca aceste ipoteze s-ar materializa, Euribor la 3 luni ar trebuie sa urce pana la 5,3% la finele celor 5 ani.

Acest nivel este foarte aproape de maximul istoric atins de Euribor (5,4%) pe parcursul crizei financiare din 2008, in perioada 8-10 octombrie. La acea vreme, bursa americana cadea timp de 2 zile consecutiv cu 7-8%, depasind ca impact marele declin din 1987, guvernele se intreceau in anuntarea de planuri de salvare a bancilor, iar FMI demara masuri de urgenta pentru a sustine programele guvernamentale.

Probabilitatea ca acest scenariu sa se produca in urmatorii 5 ani este insa foarte redusa, avand in vedere ca o criza financiara de asemenea amplitudine nu s-a mai produs de la marea depresiune din anii '30.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus