Pot sa renunt la fondul de pensie privata?


Intrebare:

Am 33 ani. Pot sa renunt la fondul de pensii private si sa-mi retrag suma stransa?

Draskaba Daniela, Sighetu Marmatiei

Participantii la fondurile de pensii private – obligatorii si facultative – nu isi pot retrage banii acumulati decat in momentul pensionarii, conform prevederilor legale, iar sumele vor putea fi utilizate doar pentru achizitionarea unei pensii private.

Pe parcursul perioadei de contributie, participantii au posibilitatea sa isi schimbe fondul de pensii, in cazul in care sunt nemultumiti de performantele acestuia. Migrarea la un alt fond nu implica niciun cost din partea clientilor, daca operatiunea are loc la mai mult de 2 ani de la data aderarii la fondul actual.

Daca fondul se schimba la un interval mai mic de 2 ani, atunci clientul plateste o penalitate de transfer de 5% din suma acumulata. De aceea, nu este recomandat ca aceasta operatiune sa se faca in perioada in care se aplica penalizarea.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus