Pot participa la un fond de pensii private facultative daca am venituri doar din drepturi de autor?


Intrebare:

Buna ziua,
Am o nelamurire legata de pensia facultativa, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Am contract de drepturi de autor, fara sa am si contract de munca. Pot opta pentru o pensie privata facultativa? Si daca as putea, se pot deduce cei 400 de euro la regularizarea impozitului? Multumesc anticipat.

Tatu Tatiana, Bucuresti

Persoanele care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei sunt eligibile pentru pensia facultativa - Pilon 3, prin urmare pot semna un act de aderare cu unul dintre administratorii din piata.

Referitor la deducerea fiscala in cazul in care nu sunteti angajat si obtineti venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala atunci trebuie sa completati Declaratia 200.

In aceasta declaratie trebuie sa bifati la 1A - date privind activitatea desfasurata una din cele doua: venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, deoarece doar acestea doua sunt venituri din care se accepta deducerea de 400 de auro.

La punctul 1B se va completa la 2.2 Cheltuieli deductibile, suma contributiilor care sa nu depaseasca echivalentul a 400 de euro pe an.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus