Pot participa la un fond de pensii private facultative daca am venituri doar din drepturi de autor?


Intrebare:

Buna ziua,
Am o nelamurire legata de pensia facultativa, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Am contract de drepturi de autor, fara sa am si contract de munca. Pot opta pentru o pensie privata facultativa? Si daca as putea, se pot deduce cei 400 de euro la regularizarea impozitului? Multumesc anticipat.

Tatu Tatiana, Bucuresti

Persoanele care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei sunt eligibile pentru pensia facultativa - Pilon 3, prin urmare pot semna un act de aderare cu unul dintre administratorii din piata.

Referitor la deducerea fiscala in cazul in care nu sunteti angajat si obtineti venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala atunci trebuie sa completati Declaratia 200.

In aceasta declaratie trebuie sa bifati la 1A - date privind activitatea desfasurata una din cele doua: venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, deoarece doar acestea doua sunt venituri din care se accepta deducerea de 400 de auro.

La punctul 1B se va completa la 2.2 Cheltuieli deductibile, suma contributiilor care sa nu depaseasca echivalentul a 400 de euro pe an.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus