Pot face personal depuneri suplimentare in contul pensiei private obligatorii?


Intrebare:

Pot depune personal bani in contul pe care il am deschis pe Pilonul II? As vrea sa depun o suma mai mare decat ce retine acum CJAS.

Cristi Popescu, Constanta

Cuantumul contributiei la Pilonul II este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind de 2% in anul 2008, urmand sa ajunga la 6% (procent din veniturile salariale brute), prin cresteri cu 0,5 puncte procentuale pe an, conform calendarului initial.

Vestea buna este ca, desi anul trecut procentul nu a crescut la 2,5% asa cum era stabilit, contributia se va majora la 3% in 2011. E important de reamintit aici ca aceasta cota de contributie nu presupune un efort financiar in plus din partea participantului, ea fiind dedusa din procentul de 10,5% din salariul brut dedicat pensiei de stat.

In ceea ce priveste procesul de plata a contributiei la pensia privata obligatorie, angajatorul plateste catre stat banii datorati pentru contributiile sociale ale angajatilor, iar virarea contributiilor catre fondurile private alese de angajati se realizeaza de CNPAS.

Prin urmare, date fiind reglementarea legislativa a valorii contributiei, dar si procesul de plata a acesteia care nu implica o relatie directa intre participant si fond, nefiind posibila plata direct in contul individual, nu puteti depune personal (mai multi) bani in contul dumneavoastra de pensie privata.

Daca doriti insa sa va suplimentati veniturile la pensie, puteti gasi alternative potrivite atat intr-o pensie facultativa, cat si intr-o asigurare de viata cu componenta de pensie (daca aveti nevoie de protectie financiara in caz de deces).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus