Pensii facultative: Cum pot obtine deducerea fiscala pentru salariati?


Intrebare:

Buna ziua. Referitor la deductibilitatea aferenta contributiilor la fondurile de pensii private facultative, daca iti platesti tu contributia si nu angajatorul atunci nu se deduce din impozitul pe venit. Eu platesc o astfel de pensie si am fost la Finante, mi-au pus legea in fata si nu mi-au aprobat deducerea. In lege spune ca se deduce doar daca plateste angajatorul. Daca stiti pe cineva care a reusit sa beneficieze de deducere, va rog sa ma anuntati. Sa fie salariat… Daca are altfel de tip de venit atunci se poate - de ex. PFA.
Multumesc.

Gorgan Florin, Focsani

Contributia individuala a unui angajat la fondurile de pensii facultative este deductibila la calculul impozitului pe veniturile din salarii in limita echivalentului in lei a 400 euro/an, potrivit legilatiei in vigoare (articolul 57 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

Angajatorul este obligat sa respecte prevederile Codului fiscal (art. 57, alin 2) cu privire la modul de calcul al impozitului pe veniturile din salariile realizate de angajati la locul unde se afla functia de baza. Astfel, acesta trebuie sa tina cont de deductibilitatea sumelor ce reprezinta contributii individuale ale salariatilor la fondurile de pensii facultative – indiferent daca viramentul efectiv al acestora este realizat de catre angajator sau direct de catre angajat.

In concluzie, pentru angajatii unei societati care au contribuit in nume propriu la un fond de pensii facultative, cum este si cazul dumneavoastra, se poate deduce echivalentul in lei a 400 de euro pe an din venitul salarial brut realizat la locul unde se afla functia de baza.

Deducerea se realizeaza in baza documenetelor justificative emise de fondul de pensii, ce trebuie prezentate angajatorului de catre participant - mai precis o copie a actului de aderare si a documentelor care atesta modificarea acestuia, in cazul in care aceasta a avut loc dupa semnarea actului individual de aderare. In plus, scrisoarea de informare anuala trimisa participantilor la sistemul de pensii facultative de administratorul fondului de pensii poate fi folosita ca document justificativ in cazul deducerilor retroactive (de exemplu, pentru contributiile realizate in anul anterior).  

In ceea ce priveste posibilitatea dumneavoastra, in calitate de angajat, de a beneficia retroactiv de sumele neacordate ca deductibile, consideram ca atunci cand se constata elemente ce genereaza modificarea bazei de impunere, angajatorul trebuie sa realizeze recalcularea impozitului pe veniturile din salarii (conform prevederilor existente la punctul 129 al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).

Mai exact, recalcularea impozitului se efectueaza pentru luna - sau lunile - in care s-au constatat elementele respective, iar diferentele de impozit rezultate vor diminua impozitul pe salariu datorat de angajat, incepand cu luna constatarii erorilor.

Din pacate, nu suntem in masura sa va oferim informatii referitoare la modul de acordare a deductibilitatii la Pilonul III, acest aspect neavand legatura directa cu administratorul fondului de pensii facultative si tinand de relatia dintre participant si angajator.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus