Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.


Cu toate acestea, organizatiile investitorilor straini in Romania isi exprima public sustinerea pentru Pilonul II de pensii, iar analistii financiari aduc numeroase argumente pentru mentinerea acestuia cel putin in actuala formula (desi contributia ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariul brut inca din 2016).


"In ultima vreme am vazut aparand pe surse informatii vizavi de discutiile constante pe care le avem cu diversi oficiali vizavi de Pilonul II, de existenta unui document pe care il negociem si asa mai departe. Vreau ca lucrurile sa fie foarte clare: nu am vazut nici un document si nu exista un dialog sustinut in privinta unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II. Deci orice informatie ar aparea pe surse din acest punct de vedere este falsa”, a declarat Radu Craciun.

Acesta a mentionat ca APAPR (Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romnaia) militeaza pentru pastrarea nealterata a sistemului si ca o echipa castigatoare nu trebuie schimbata.

La randul sau, presedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, a revenit cu calcule detaliate cu privire la beneficiile Pilonului II de pensii, mai ales in contextul declinului demografic inevitabil (raportul salariati/pensionari se va dezechilibra de la 1 la 1,3 in 2014 la 1 la 2,5 in 2032).

Dincolo de aspectele legate de proprietate (la Pilonul I nu este cazul, iar la Pilonul II contribuabilul este proprietar si poate lasa mostenire sumele acumulate), randamentul incontestabil la Pilonul II si lipsa acestuia la Pilonul I (bazat pe redistribuire), presedintele CFA a prezentat scenarii concrete cu privire la suma care ii va reveni unui contribuabil la pensie din Pilonul II, raportat la salariul acestuia.

La cat ar ajunge pensia privata la o contributie de 6%?

Astfel, la o crestere a salariului brut cu 3% pe an pe termen lung, randamentul la Pilonul II va fi similar (3% pe an), iar cu o contributie de 3,75% din salariul brut pensia din Pilonul II ar reprezenta 15,7% din ultimul venit si 35% din pensia de stat.

In cazul in care contributia ar fi ramas la 5,1% pe an, in aceleasi conditii de crestere a salariului si randament, pensia privata ar fi reprezentat 21,4% din ultimul salariu si 47,6% din pensia de stat.

La o contributie de 6% (unde ar fi trebuit sa ajunga, potrivit legii), pensia privata ar urca la 25,2% din ultimul venit si ar depasi pensia de stat (56%).

Referitor la probabilitatea ca Pilonul II de pensii sa fie desfiintat pentru a limita deficitul bugetar, Codirlasu a afirmat ca suma nu ar fi suficienta (ar mai fi nevoie si de alte surse, taxe si impozite), iar semnalul pentru investitorii straini ar fi extrem de nefavorabil.

Ce spun investitorii straini despre posibilitatea desfiintarii Pilonului II?

De altfel, Consiliul Investitorilor Straini (FIC), organizatie ce reuneste companii cu peste 186.000 de angajati si o cifra de afaceri cumulata de 187 de miliarde de lei, a transmis, deja, Guvernului ca este ingrijorat de posibilele masuri de politica publica privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni si de lipsa de transparenta in care acestea sunt analizate si promovate.

Mesajul FIC a venit la doar o zi dupa ce Camera de Comert Americana a transmis o atentionare similara.

Reactiile au aparut ca urmare a informatiilor aparute in presa, insa neconfirmate, care sustin ca statul intentioneaza sa directioneze contributiile de la Pilonul II catre bugetul de stat.

FIC sustine ca sistemul de economisire pentru pensie este foarte important avand in vedere directia estimata a evolutiei demografice a Romaniei in urmatoarele decenii. “Toate studiile de specialitate arata ca in jurul anului 2040 piramida demografica a Romaniei va fi de asa natura incat va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. (...) Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiti pe termen lung, va putea prelua o parte din aceasta povara financiara", transmite FIC.

Mediul de afaceri din Romania a atras atentia ca banii economisiti de angajatii de astazi reprezinta nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt si o sursa importanta de finantare a economiei si investitiilor in prezent. "Cei 42 miliarde de lei acumulati pana acum in Pilonul II sunt investiti in proportie de 92% in Romania. Statul roman si companiile listate la bursa utilizeaza acesti bani pentru dezvoltare. Piata de capital locala ar suferi un soc in absenta acestor economii pe termen lung ale angajatilor", este mesajul organizatiei.

In prezent, valoarea contului mediu este de 5.999 lei, valoarea contului mediu "activ' (alimentat luna de luna) este de 11.475 lei. Circa 1,2 milioane de romani au conturi individuale in valoare de peste 10.000 lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus