In ce conditii se obtine pensia anticipata partiala?


Intrebare:

Sunt nascuta la data de 28 aprilie 1956 si lucrez din data de 17 septembrie 1979 (la terminarea facultatii la zi), fara intrerupere. As dori sa stiu cand ma pot pensiona anticipat sau anticipat partial. Mentionez ca nu beneficiez de alte reduceri (copii, grupa). Cu multumiri.

Popa Viorica, Bucuresti

Conform prevederilor art.65 alin. 1, pensia anticipata partiala se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare. Totodata, se pot pensiona anticipat persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Conform anexei nr.5 din legea 263/2010 (Femei), dumneavoastra aveti varsta standard de pensionare la 55 ani si 5 luni, respectiv septembrie 2011, iar stagiul complet de cotizare este de 30 ani si 5 luni.

Cum din cele relatate de dumneavoastra rezulta ca aveti o vechime de peste 31 ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partial incepind cu data de 28 septembrie 2011.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus