Este necesara o conventie speciala ca pensia sa fie platita pe card?


Intrebare:

Buna ziua. As dori sa stiu daca imi poate fi refuzat de catre Casa de Pensii de care apartin dreptul de a incasa pensia in contul curent pe care il am deschis la o banca comerciala cu care Casa de pensii NU ARE INCHEIATA O CONVENTIE in acest sens pentru pensiile civile.
Mentionez ca banca unde am deschis contul este total de acord cu acest lucru, mai ales ca are incheiate conventii pentru incasarea pensiilor pentru pensionatii din domeniul militar.

Toader C., Bucuresti

Legea da dreptul pensionarilor sa isi aleaga banca unde vor sa isi incaseze pensia de stat, cu conditia sa existe o conventie intre banca si casa de pensii.

Art. 109, alin 1 din Legea 263/2010, cu completarile si modificarile ulterioare prevede ca plata pensiei se poate face, in functie de optiunea pensionarului, in cont curent sau in cont de card, in conditiile stabilite prin conventiiile incheiate intre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPAS), casele de pensii sectoriale si banci.

Aceeasi prevedere se aplica si pentru alte drepturi banesti pentru care competenta de stabilire si plata a acestora revine caselor sectoriale de pensii sau caselor de pensii teritoriale.

Prin urmare, conform legii, sumele nu pot fi virate pe card in lipsa unei conventii speciale intre casa de pensii si banca.

Vezi aici care sunt pasii de urmat pentru plata pensiei pe card, pentru bancile cu care s-au incheiat conventii.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus