Este necesara o conventie speciala ca pensia sa fie platita pe card?


Intrebare:

Buna ziua. As dori sa stiu daca imi poate fi refuzat de catre Casa de Pensii de care apartin dreptul de a incasa pensia in contul curent pe care il am deschis la o banca comerciala cu care Casa de pensii NU ARE INCHEIATA O CONVENTIE in acest sens pentru pensiile civile.
Mentionez ca banca unde am deschis contul este total de acord cu acest lucru, mai ales ca are incheiate conventii pentru incasarea pensiilor pentru pensionatii din domeniul militar.

Toader C., Bucuresti

Legea da dreptul pensionarilor sa isi aleaga banca unde vor sa isi incaseze pensia de stat, cu conditia sa existe o conventie intre banca si casa de pensii.

Art. 109, alin 1 din Legea 263/2010, cu completarile si modificarile ulterioare prevede ca plata pensiei se poate face, in functie de optiunea pensionarului, in cont curent sau in cont de card, in conditiile stabilite prin conventiiile incheiate intre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPAS), casele de pensii sectoriale si banci.

Aceeasi prevedere se aplica si pentru alte drepturi banesti pentru care competenta de stabilire si plata a acestora revine caselor sectoriale de pensii sau caselor de pensii teritoriale.

Prin urmare, conform legii, sumele nu pot fi virate pe card in lipsa unei conventii speciale intre casa de pensii si banca.

Vezi aici care sunt pasii de urmat pentru plata pensiei pe card, pentru bancile cu care s-au incheiat conventii.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus