Cum se impoziteaza veniturile din pensiile private?


Intrebare:

In momentul platii pensiei facultative (PIII), acele sume vor fi sau nu impozitate? Este posibil ca o parte din sumele investite de participanti sa depaseasca 400 EUR anual si, prin urmare, diferenta sa fie impozitata deja acum. Ar fi normal ca acele sume sa mai fie impozitate odata la sfarsit?

Schipor Ovidiu, Suceava

Articolul 68 din Codul Fiscal defineste veniturile din pensii ca fiind “sumele primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributii sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat”.

Din aceste sume se scad contributiile obligatorii retinute si o deducere lunara de 1.000 lei, iar diferenta este impozitata cu 16%. Acest sistem se aplica momentan doar pentru sumele platite de fondurile de pensii pentru cazuri de invaliditate sau deces, nu pentru sumele primite de la furnizorii pe pensii private (cei care vor asigura rentele viagere la pensionare).

Impozitarea pensiilor facultative nu este inca reglementata. Este important de stiut ca pensiile private presupun 2 etape diferite pentru populatie, cu sisteme de impunere separate:

  • etapa de acumulare se desfasoara in prezent, cand participantii platesc contributii catre fondurile de pensii private. Aceste sume sunt investite pana la pensionare, iar veniturile obtinute din investitii sunt scutite de impozite.

Populatia este incurajata sa contribuie la fondurile de pensii facultative prin deduceri fiscale. Anual, fiecare persoana poate deduce echivalentul a 400 euro doar din baza impozabila pentru impozitul pe venit. Deducerea nu se aplica pentru contributiile de asigurari sociale datorate.

  • etapa de plata a pensiilor incepe in momentul in care persoanele indeplinesc conditiile pentru pensionare.

Sumele acumulate anterior la fondurile de pensii sunt utilizate pentru a cumpara un plan de pensie privata de la un furnizor autorizat in acest sens. Va mai trece insa peste 15 ani pana cand primele generatii de participanti vor incasa astfel de pensii, motiv pentru care autoritatile nu s-au grabit nici macar sa aprobe legislatia necesara in acest sens. Dupa ce furnizorii de pensii private vor fi reglementati, urmeaza sa fie stabilit si modul de impozitare a pensiilor private .

Avand in vedere frecventa mare cu care sistemul fiscal se modifica, este greu de estimat care va fi modul de impozitare a pensiilor peste 20-30 ani, cand actualele generatii care contribuie la fondurile de pensii private se vor pensiona.

Impozitarea pensiilor facultative pe modelul pensiilor de stat nu este insa echitabila, avand in vedere ca nici contributiile platite nu beneficiaza de acelasi regim fiscal.

Prin urmare, solutia corecta este fie introducerea unei deductibilitati similare si pentru contributiile la fondurile de pensii facultative, fie neimpozitarea pensiilor provenite din aceste contributii. In Statele Unite, de exemplu, fiscul ofera populatiei posibilitatea de a alege intre cele 2 variante atunci cand economiseste pentru pensie.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus