Cum se calculeaza pensia de stat?


Intrebare:

Buna ziua.Am vechime in munca de 6 ani cu carte de munca (din 1996 pana in 2002).Din septembrie 2010 am incheiat contract cu casa de asigurari pentru contributia la pensia de stat, unde platesc 100 lei lunar. Am inteles ca perioada minima de contributie e de 15 ani, deci imi lipsesc 9 ani. As dori sa stiu la varsta de pensionare (60 ani), ce pensie voi avea? In prezent am 36 de ani.

Voicu Nicoleta, Bucuresti

Incepand cu data inscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie, potrivit Legii 19/2000.

Punctajul mediu anual reprezinta media punctajelor realizate in fiecare an. La randul lor, acestea se calculeaza prin insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna din anul repectiv, suma care apoi se imparte la 12.

Punctajul lunar se obtine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile - sau dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale - la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contributie.

La randul sau, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an. In prezent, acesta valoreaza 732,8 lei. Conform noului proiect privind legea pensiilor de stat, valoarea punctului de pensie va creste in ritm cu rata inflatiei in anii urmatori, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare a pensiilor de stat va ramane al actualul nivel al puterii de cumparare.

In consecinta, in acest moment nu se poate determina care va fi pensia dumneavoastra la data inscrierii la pensie, avand in vedere ca elementele care stau la baza calcularii acesteia nu sunt cunoscute in prezent.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus