Cum pot suspenda contributiile la fondul de pensie facultativa?


Intrebare:

Particip la fondul facultativ de pensii ING. Din luna ianuarie 2012 as dori sa sistez aceasta contributie.
Cum trebuie procedat?

Marta V., BUCURESTI

Legea nr. 204/2006 permite participantilor sa suspende oricand plata contributiilor catre fondurile de pensii facultative.

In acest sens, trebuie sa comunicati aceasta intentie printr-o notificare catre administratorul fondului de pensii, cu 30 zile inainte de a suspenda platile.

In cazul in care angajatorul suporta o parte din contributiile platite catre fondul de pensii facultative, trebuie sa transmiteti si acestuia o notificare.

Aceasta procedura este prevazuta la art. 77, alin 11) din Legea nr. 204/2006:

“Participantii pot, in orice moment, sa modifice […], sa suspende sau sa inceteze contributiile la un fond de pensii facultative, instiintand in scris administratorul si angajatorul, dupa caz, cu cel putin 30 zile caledaristice inainte de data suspendarii sau incetarii contributiilor”.

Chiar si dupa aceasta suspendare, banii acumulati pana in acel moment vor fi in continuare investiti de administrator si vor putea genera castiguri. Suma acumulata nu va putea fi retrasa decat in momentul in care indepliniti conditiile pentru incasarea unei pensii facultative.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus