Cum pot suspenda contributiile la fondul de pensie facultativa?


Intrebare:

Particip la fondul facultativ de pensii ING. Din luna ianuarie 2012 as dori sa sistez aceasta contributie.
Cum trebuie procedat?

Marta V., BUCURESTI

Legea nr. 204/2006 permite participantilor sa suspende oricand plata contributiilor catre fondurile de pensii facultative.

In acest sens, trebuie sa comunicati aceasta intentie printr-o notificare catre administratorul fondului de pensii, cu 30 zile inainte de a suspenda platile.

In cazul in care angajatorul suporta o parte din contributiile platite catre fondul de pensii facultative, trebuie sa transmiteti si acestuia o notificare.

Aceasta procedura este prevazuta la art. 77, alin 11) din Legea nr. 204/2006:

“Participantii pot, in orice moment, sa modifice […], sa suspende sau sa inceteze contributiile la un fond de pensii facultative, instiintand in scris administratorul si angajatorul, dupa caz, cu cel putin 30 zile caledaristice inainte de data suspendarii sau incetarii contributiilor”.

Chiar si dupa aceasta suspendare, banii acumulati pana in acel moment vor fi in continuare investiti de administrator si vor putea genera castiguri. Suma acumulata nu va putea fi retrasa decat in momentul in care indepliniti conditiile pentru incasarea unei pensii facultative.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus