Cum pot afla suma acumulata la fondul de pensii facultative?


Intrebare:

Va rog mult daca este posibil sa imi raspundeti la intrebarea urmatoare: cotizez de aproape 3 ani la un fond de pensii facultative si de 3 ani de cand cotizez niciodata nu mi-au trimis situatia activului propriu  desi cred ca erau obligati sa o faca o data pe an. Cum sa fac sa aflu situatia activului meu propriu? Unde sa reclam?

Dinu Costel, Bucuresti

Conform legii, fondurile de pensii facultative sunt obligate ca o data pe an sa trimita o scrisoare catre participanti, unde se prezinta situatia contului personal de la sfarsitul anului. In cazul in care nu primiti astfel de informari este recomandat sa luati legatura cu administratorul pentru a verifica daca adresa cu care figurati in baza de date este cea corecta.

In plus, puteti solicita, oricand pe parcursul anului, informatii actualizate cu privire la evolutia contului personal. In acest sens, trebuie trimisa in scris o solicitare la sediul social al administratorului.

O serie de administratori au creat chiar aplicatii online care permit oricarui participant sa-si verifice permanent contul.

Administratorii de fonduri de pensii facultative care ofera aceasta facilitate sunt: Allianz-Tiriac Pensii Private, Eureko, ING Asigurari de Viata.

In cazul in care doriti sa faceti o reclamatie este recomandat sa va adresati mai intai administratorului, iar in cazul in care nu sunteti multumit de raspunsul primit, sa inaintati o cerere catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus