Intrebare:
Va rog mult daca este posibil sa imi raspundeti la intrebarea urmatoare: cotizez de aproape 3 ani la un fond de pensii facultative si de 3 ani de cand cotizez niciodata nu mi-au trimis situatia activului propriu desi cred ca erau obligati sa o faca o data pe an. Cum sa fac sa aflu situatia activului meu propriu? Unde sa reclam?
Dinu Costel, Bucuresti
Conform legii, fondurile de pensii facultative sunt obligate ca o data pe an sa trimita o scrisoare catre participanti, unde se prezinta situatia contului personal de la sfarsitul anului. In cazul in care nu primiti astfel de informari este recomandat sa luati legatura cu administratorul pentru a verifica daca adresa cu care figurati in baza de date este cea corecta.
In plus, puteti solicita, oricand pe parcursul anului, informatii actualizate cu privire la evolutia contului personal. In acest sens, trebuie trimisa in scris o solicitare la sediul social al administratorului.
O serie de administratori au creat chiar aplicatii online care permit oricarui participant sa-si verifice permanent contul.
Administratorii de fonduri de pensii facultative care ofera aceasta facilitate sunt: Allianz-Tiriac Pensii Private, Eureko, ING Asigurari de Viata.
In cazul in care doriti sa faceti o reclamatie este recomandat sa va adresati mai intai administratorului, iar in cazul in care nu sunteti multumit de raspunsul primit, sa inaintati o cerere catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Distribuie articolul
Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.
27 Ianuarie 2021 | Pensii
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Pensii
Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
24 Mai 2018 | Pensii