Cu cat trebuie sa contribui la fondul de pensie facultativa?


Intrebare:

Am 52 ani si doresc sa particip la un fond de pensii private facultative, profesia mea este profesor si sunt angajat in sistemul de invatamant.
Intrebarea mea este: ce contributie lunara trebuie sa depun in fond pentru a indeplini conditiile de pensie privata facultativa la 62 ani varsta de pensionare.Care este suma minima necesara pentru pensie conform normelor CSSPP?
Ce valoare are pensia mea privata in aceste conditii?

Costea Ana, Fagaras

Atunci cand mai avem putin ani pana la pensionare, trebuie sa depunem lunar o suma mai mare pentru a putea beneficia de pensia dorita.

Pensia privata se plateste din sumele acumulate la fondul de pensii. In cazul in care perioada de contributie este mai redusa, atunci acest lucru trebuie compensat prin contributii mai mari.

Legea limiteaza valoarea constributiilor lunare la maxim 15% din salariul brut. Nu exista o valoare minima stabilita prin lege, dar unele fonduri de pensii impun o contributie de cel putin 50 lei. Aceste informatii sunt disponibile in pasul 2 din paginile Comparatii fonduri de pensii private, impreuna cu prospectele de emisune.

Pentru a afla un nivel orientativ cu privire la contributia lunara ce trebuie depusa, Conso.ro va pune la dispozitie un calculator dedicat in acest sens.

Calculatorul Contributia la pensia facultativa estimeaza suma necesara ce trebuie economisita lunar pentru a beneficia de un anumit nivel al veniturilor la pensionare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus