La ce varsta voi putea incasa pensia privata obligatorie si facultativa?


Intrebare:

Am o intrebare si sper sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde. Platesc pentru o pensie pilon 2 cat si pentru una pilon 3 facultativa. Conform noii legi a pensiilor, persoanele care lucreaza in conditii speciale pot iesi la pensie cu o reducere de maxim 13 ani fata de varsta standard de pensionare daca au 26 si peste 26 ani de conditii speciale. Deci pot iesi la pensie la 52 ani. Eu la 52 ani voi avea 29 ani de conditii speciale si pot lua pensia de la stat. Intrebarea este daca la 52 ani pot solicita si plata pensiei pilon 2 si 3 in conditiile on care voi avea la ambele 14 ani de plata a contributiilor?

Dinu Cristi, Bucuresti

Participantul la Pilonul II de pensii are dreptul la o pensie privata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public, in conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

In acest context, precizam ca persoanele care lucreaza in conditii speciale beneficiaza de pensie administrata privata la varsta de pensionare stabilita prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Prin urmare, se recomanda a se studia legislatia actuala si a lua in calcul indeplinirea limitei minime a varstei de pensionare pentru persoanele care lucreaza in conditii speciale, in asa fel incat sa poata beneficia atat de pensie publica (numita generic pensie de la stat sau Pilon I), cat si pensie administrata privat (Pilon II). 

Studierea legislatiei actuale este necesara cu atat mai mult cu cat limita minima a varstei de pensionare este in functie de luna si anul nasterii, chiar si a persoanei care a lucrat in conditii speciale si urmeaza a se pensiona. 

De asemenea, trebuie sa se tina cont ca odata cu deschiderea dreptului la pensia privata inceteaza si calitatea de participant la un fond de pensii administrate privat.

In ceea ce priveste dreptul de pensia facultativa precizam ca acesta se acorda in baza Legii 204/2006 privind pensile facultative. Astfel, dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

a) participantul a implinit vârsta de 60 de ani;

b) au fost platite minimum 90 de contributii lunare;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.

Prin urmare, in situatia prezentata, precizam ca persoana respectiva va putea beneficia la varsta de 60 de ani de drepturile care i se cuvin prin participarea la fondurile de pensii facultative, in functie de valoarea contributiilor si a activelor detinute. 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus