Suma acumulata la fondul de pensii se imparte intre soti in caz de divort?


Intrebare:

Daca contribtia la un fond privat de pensii s-a platit in timpul unei casnicii, pensia titularului este bun comun? (In cazul unui divort se imparte pensia intre fostii soti?)

Beregszaszi Zoltan, Floresti

Calificarea unui bun al sotilor ca fiind comun ori propriu se face prin aplicarea dispozitiilor incidente din Codul Familiei (art. 30 si 31).

Art.30 alin. (3) din Codul Familiei instituie prezumtia relativa de comunitate: ”Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita”.

Pe de alta parte, bunurile proprii, prevazute la art.31 C. Fam. constituie o exceptie de la comunitatea de bunuri, fiind limitativ prevazute de lege (art. 31 D.Fam.). In aceasta clasificare nu se regaseste contributia la un fond de pensii private si/sau pensia privata.

Avand in vedere faptul ca contributia la un fond de pensii privat rezulta din veniturile din munca ale participantului, pentru determinarea regimului patrimonial, aceasta poate fi asimilata venitului din munca.

Dreptul la pensia privata se naste prin contributia la un fond de pensii sub forma dreptului de creanta (activul personal net al participantului), drept care se stinge prin plata, iar obiectul lui, adica suma de bani datorata, devine prin incasare, obiectul unui nou drept, si anume dreptul de proprietate (pensia incasata).

Astfel, este vorba de doua categorii juridice in care dreptul respectiv se incadreaza si anume dreptul de creanta (contributia neincasata – activul personal net) si dreptul real de proprietate (pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net).

Determinarea categoriei de bun comun sau propriu este urmatoarea:

    * Activul personal net – contributia neincasata (dreptul de creanta) este bun propriu al sotului care a contribuit. In acest caz se aplica art. 48 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: ”Participantul este proprietarul activului personal din contul sau.”.

    * Pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net (drept real sub forma unei sume de bani) este bun comun al sotilor, avand in vedere prezumtia privind comunitatea de bunuri a sotilor (si bunurile achizitionate subsecvent cu aceste sume).
                   
In concluzie, in cazul unei actiuni de impartire a bunurilor comune (la divortul sotilor), activul personal net (contributia neincasata la un fond de pensii private) nu va face obiectul impartirii, iar pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net va intra in masa bunurilor comune supuse impartirii.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus