Ce se intampla cu pensia privata dupa decesul pensionarului?


Intrebare:

Ce se intampla cu fondul acumulat de pensie privata in cazul in care beneficiarul la timp scurt dupa pensionare decedeaza?

Ris R., Bucuresti

Sistemul pensiilor private a inceput sa functioneze din 2008, dar pana acum nu au fost reglementat modul in care pensile private vor fi platite.

Intarzierea nu creeaza deocamdata  probleme, deoarece vor mai trece inca ani buni pana cand vor exista primii beneficiari de pensie privata.

In momentul de fata exista doar un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, care are in vedere crearea mai multor optiuni de incasare a pensiei private.

Astfel, pensia privata s-ar putea plati in unul din urmatoarele moduri:

a)    anuitate viagera, pentru o singura persoana – plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului;

b)    anuitate viagera pentru o singura persoana plus perioada certa – plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului sau pana la expirarea perioadei prevazuta in contactul de furnizare a unei pensii private;

c)    anuitate viagera cu componenta de supravietuitor – plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata membrului pana la decesul acestuia, iar dupa decesul acestuia, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor minori pana la majorat.

Aceasta modalitate de plata este cuprinsa intr-un proiect legislativ, astfel ca forma finala ce va fi adoptata ar putea suferi modificari.

In cazul in care participantul la un fond de pensii private a decedat inainte de a iesi la pensie, sumele acumulate vor fi transferate mostenitorilor.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus