Ce se intampla cu pensia privata dupa decesul pensionarului?


Intrebare:

Ce se intampla cu fondul acumulat de pensie privata in cazul in care beneficiarul la timp scurt dupa pensionare decedeaza?

Ris R., Bucuresti

Sistemul pensiilor private a inceput sa functioneze din 2008, dar pana acum nu au fost reglementat modul in care pensile private vor fi platite.

Intarzierea nu creeaza deocamdata  probleme, deoarece vor mai trece inca ani buni pana cand vor exista primii beneficiari de pensie privata.

In momentul de fata exista doar un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, care are in vedere crearea mai multor optiuni de incasare a pensiei private.

Astfel, pensia privata s-ar putea plati in unul din urmatoarele moduri:

a)    anuitate viagera, pentru o singura persoana – plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului;

b)    anuitate viagera pentru o singura persoana plus perioada certa – plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului sau pana la expirarea perioadei prevazuta in contactul de furnizare a unei pensii private;

c)    anuitate viagera cu componenta de supravietuitor – plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata membrului pana la decesul acestuia, iar dupa decesul acestuia, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor minori pana la majorat.

Aceasta modalitate de plata este cuprinsa intr-un proiect legislativ, astfel ca forma finala ce va fi adoptata ar putea suferi modificari.

In cazul in care participantul la un fond de pensii private a decedat inainte de a iesi la pensie, sumele acumulate vor fi transferate mostenitorilor.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus