Ce dividende primesc investitorii la Bursa?


Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti isi primesc, in aceasta perioada, principala recompensa - dividendele de la companiile la care detin actiuni. Aproape jumatate dintre companiile listate pe piata principala au decis sa ofere dividende din profiturile obtinute in 2017. La cat se ridica sumele alocate?


Intr-un raport BVB se mentioneaza ca peste 40 de companii listate la BVB au aprobat acordarea de dividende pe 2017 in valoare cumulata de 7,23 miliarde de lei, echivalentul a peste 1,55 miliarde de euro.

“Romgaz, BRD si OMV Petrom sunt companiile care au acordat cele mai mari dividende, de peste 1 miliard de lei fiecare. In total, primele 20 de companii ofera dividende de peste 7 miliarde de lei, iar sase dintre acestea au oferit un randament al dividendului de doua cifre”, se subliniaza in raport.

Printre primele 20 de companii in functie de valoarea dividendelor acordate pentru anul anterior (loc 19) se numara si BVB, companie listata in 2010 pe propria piata, cu o suma de peste 13,5 milioane de lei distribuita actionarilor. Astfel, BVB a raportat un randament al dividendului de 6%.

Top 10 companii in functie de suma dividendelor acordate

Emitent Valoare dividende Randament dividende
Romgaz 1.923 mil. RON 14%
BRD 1.142 mil. RON 10%
OMV Petrom 1.132 mil. RON 6%
Banca Transilvania 610 mil. RON 6%
Fondul Proprietatea 591 mil. RON 7%
Transgaz 534.2 mil. RON 12%
Alro 382 mil. RON 13%
Nuclearelectrica 271.3 mil. RON 11%
Electrica 245.3 mil. RON 7%
Conpet 69.6 mil. RON 8%
sursa: raport BVB

Politica de dividende din Romania este una favorabila investitorilor si mai putin dezvoltarii companiilor. Statul roman, principalul actionar in cazul multora dintre operatorii de utilitati listati la BVB, a solicitat dividende consistente de la companiile din portofoliu in ultimii ani, pe fondul problemelor bugetare cu care se confrunta.

In plus, recent a fost adoptata legislatia care permite acordarea de dividende trimestrial, fapt care va stimula, de asemenea, acordarea de dividende catre actionari, inclusiv catre investitorii de portofoliu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Investitii


Unda verde la vanzarea titlurilor de stat Tezaur catre alt investitor

Ministerul Finantelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, destinat exclusiv populatiei, prin doua modificari importante ale cadrului legislativ, pentru a da posibilitatea vanzarii titlurilor de stat catre un alt investitor persoana fizica si pentru a permite rascumpararea acestora de catre stat inainte de scadenta.

2 August 2018 | Investitii (fonduri + burse)

Facebook se prabuseste pe bursa!

Record negativ pentru bursele lumii! Facebook a reusit sa detroneze companii cu state vechi la cea mai mare cadere a actiunilor intr-o singura sedinta: aproape 20%, iar din capitalizare au “zburat”, cu aceasta ocazie, peste 100 de miliarde de dolari. Din aceasta cauza, proprietarul companiei a pierdut doua locuri in topul bogatilor lumii.

27 Iulie 2018 | Investitii (fonduri + burse)

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila incepand cu jumatatea acestei luni, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii care permite acest lucru. Masura este optionala si poate fi aplicata doar dupa plata tuturor pierderilor reportate. Plata dividendelor din profituri fictive ramane infractiune.

16 Iulie 2018 | Investitii (fonduri + burse)

Cum pot cumpara titluri de stat?

Romanii care economisesc au, incepand din 15 iunie, o alternativa la clasicele depozite bancare sau alte instrumente pentru a-si plasa banii. Ministerul Finantelor pune in vanzare titluri de stat exclusiv pentru persoane fizice, cu valoarea nominala de 1 leu si dobanda de 5%. Scadenta este, insa, la 5 ani, timp in care banii nu pot fi recuperati.

15 Iunie 2018 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus