Cati bani voi incasa din pensia privata?


Intrebare:

de exemplu maine ies la pensie (este doar un exemplu am 43 de ani mai este timp) iar activul meu personal este 946.31 ce suma va insemna pensia primita de la ING?nu stiu ce anume se socoteste sau cum.stiu doar ca se aduna lunar,anual o suma dar in final nu stiu ce voi primi.multumesc anticipat .

vatamanu mia, constanta

Modul de calcul al pensiilor private nu este inca stabilit, deoarece nu exista legislatia necesara. Daca suma acumulata este insa prea mica, cel mai probabil, banii vor putea fi retrasi toti odata.

Metodologia de calcul pentru pensiile private nu este cunoscuta, deoarece legislatia intarzie sa apara. Tot ce s-a publicat pana acum a fost un proiect de lege, care prevede diverse modalitati de plata a pensiilor private:

-    pensii lunare, daca suma acumulata la fondul de pensie este suficient de mare;
-    o singura plata in momentul iesirii la pensie, daca suma acumulata la fondul de pensie este prea mica.

In mod normal, ar trebui autorizate societati de plata a pensiilor private, care vor oferi diverse anuitati (pensii lunare), intr-un sistem competitional. Indiferent de fondul la care ai acumulat bani, poti utiliza activul personal pentru a cumpara pensie privata de la oricare furnizor autorizat.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus