Cand este fondul de pensie facultativa mai profitabil decat depozitul bancar?


Intrebare:

Am citit cu mult interes comparatia intre pensia privata si asigurarea de viata cu componenta de pensii. M-ar interesa tot o comparatie intre pensia privata si economisire. Sa zicem ca optez pt. economisire pt. a-mi asigura traiul la batranete si imi plasez banii in instrumente financiare cu risc scazut (depozite, obligatiuni eventual imobile (daca tot au cazut preturile si ma tine punga). Avantaje: 1. nu platesc comisioane administratorului (chiar daca obtin randamente ceva mai mici decat acesta avand putere financiara - si implicit de negociere - mai mic). (In Ungaria de ex. - din cate stiu - scandalul pensiilor private s-a datorat si comisioanelor exorbitante - pe langa randamentele mai mult decat insatisfacatoare). 2. Libertate in alegerea sumei destinate economisirii 3. Libertate in privinta perioadei in care economisesc 4. Libertate in alegerea scadentelor 5. Libertatea de a dispune de banii economisiti in cazuri limita. (Recunosc, ca aceste "libertati" sunt avantaje doar pt. persoane responsabile). Asadar, m-ar interesa ce avantaje are o persoana participanta la un fond de pensii fata de una care "doar" economiseste? E adevarat ca o pensie (privata sau de stat) nu poate fi obiectul unei executari silite sau confiscari? Dar in cazul unui divort banii depusi in timpul casniciei raman titularului sau se-npart intre soti?
In speranta ca-mi veti raspunde la aceste intrebari (cu atat mai mult ca sunt de interes general), va multumesc anticipat. Beregszaszi Zoltan

Beregszaszi Zoltan, Cluj

Economisirea la banca poate fi o solutie pentru a acumula resurse financiare in vederea asigurarii unor venituri suplimentare la pensie. Comparativ cu participarea la un fond de pensii, economisirea asigura venituri certe in perioada de acumulare.

Dobanzile obtinute la depozitele bancare sunt cunoscute inca de la data constituirii lor, astfel ca nu exista posibilitatea de a obtine castiguri sub asteptari. In cazul fondurilor de pensii, performantele investitionale sunt incerte, astfel este posibil ca in anumite perioade, castigurile sa fie mai slabe.

Pe termen lung, insa, experienta internationala arata ca fondurile de pensii obtin, de regula, performante superioare celor oferite de depozite.

Ce randament trebuie insa sa genereze fondul de pensie ca sa “bata” depozitul bancar la capitolul castig?

De exemplu, daca avem 100 lei si o plasam intr-un depozit bancar cu o rata a dobanzii de 7% (cat este in prezent), peste un an vom acumula 107 lei. Dupa plata impozitului pe dobanda, clientul ramane cu 105,9 lei.

Pe de alta parte, daca investim 100 lei la un fond de pensii facultative, administratorul retine in jur 3-5% sub forma unui comision din contributie. Deci mai raman, doar 95-97 lei pentru investitii.

In cazul cel mai nefavorabil - comision de 5% -  pentru ca fondul de pensii sa fie mai atractiv decat depozitul, el trebuie sa genereze un randament de minim 11,5% (105,9/95x100-100). In schimb, daca acest comision este de 3%, randamentul minim este de 9% (105,9/97x100-100). Orice randament mai mic de aceste praguri, face ca depozitul sa fie mai profitabil.

Cel de-al doilea comision incasat de administratorul fondului de pensii – calculat ca procent din activele administrate – nu afecteaza calculele, deoarece nivelul sau este inclus in randamentul fondului de pensii.

Evident, daca rata dobanzii practicata la depozite va scadea – ceea ce este de asteptat – si randamentul minim se va reduce.

Daca rata dobanzii coboara la 5%, atunci fondurile de pensii devin mai atractive doar daca randamentul lor este cuprins intre 7,4-9,7% (in functie de nivelul comisionului din contributie).

Chiar si in cazul unor dobanzi de 3%, fondurile de pensii tot trebuie sa genereze anual un randament destul de ridicat: minim 5,7-7,9%.

Evident, scaderea dobanzilor la depozite se va produce in contextul diminuarii inflatiei, ceea ce inseamna ca si pentru fondurile de pensii obtinerea unor randamente de 7-8% in conditiile unei inflatii reduse (de 2-3%) nu va fi o sarcina usoara.

Calculele arata ca randamentele pe care fondurile de pensii facultative trebuie sa le genereze permanent trebuie sa fie cu 3-5% pe an mai mari decat rata dobanzii.

Asa cum se poate observa, nivelul comisioanelor joaca un rol foarte important in alegerea fondului de pensii. In plus, rezultatele obtinute reflecta un nivel inalt al comisioanelor percepute de fondurile de pensii facultative.

Fondurile de pensii dispun in schimb de urmatoarele avantaje nete comparativ cu depozitele:
-    Accesul la bani este blocat pana la momentul pensionarii, astfel ca nu va exista tentatia de a-i cheltui pe parcurs;
-    Sumele acumulate nu pot fi executate silit, spre deosebire de depozitele bancare;
-    Permit accesul la o pensie privata, sub forma unei rente viagere. In cazul depozitelor, beneficiarul trebuie sa isi planifice cat trebuie sa cheltuie lunar din suma acumulata, pentru a nu epuiza prematur depozitul.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus