Persoanele cu activitati independente vor contribui la Pilonul 2?


Intrebare:

Dupa modificarea Codului Fiscal din iulie 2010 care sunt categoriile profesionale eligibile pentru Pilonul 2?

Popescu Maria, Bucuresti

Intr-adevar, incepand cu 1 Iulie 2010 toate persoanele fizice care incaseaza venituri din activitati profesionale (PFA, drepturi de autor, contract de colaborare, contract de prestari servicii, contract de management sau mandat, etc.), si care pana acum plateau doar impozit pe venit, vor suporta incepand cu aceasta data si contributia individuala de asigurari sociale (pensii, sanatate, somaj).

Asadar, toate persoanele din categoriile de mai sus vor deveni eligibile pentru Pilon 2. In cazul in care nu vor semna un act de aderare cu unul din fondurile din piata in decurs de 4 luni de la data inregistrarii la CNPAS respectivii vor fi repartizati aleatoriu.

Cat de curand urmeaza a fi aprobate normele metodologice de aplicare a acestei modificari a codului fiscal


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus