Vanzarile de masini noi cresc mai rapid decat cele de masini rulate

Vanzarile de autovehicule cresc in continuu in Romania, in timp ce infrastructura de transport, demult depasita, pare incremenita in timp. Vestea buna, de data aceasta, este ca se cumpara din ce in ce mai multe masini noi, deci mai putin poluante, iar cele mai multe sunt produse in Romania. Cele vechi, insa, continua sa domine piata.

In primele sapte luni ale acestui an, in Romania sau cumparat 105.686 de autovehicule noi, cu cu 23,8% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut, datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Majoritatea masinilor nou cumparate au ajuns la firme (63% din totalul achizitiilor de autoturisme realizate in primele 7 luni), insa si achizitiile realizate de catre persoanele fizice au crescut cu 32% in comparatie cu intervalul ianuarie - iulie 2017, pana la 33.013 de unitati.

In schimb, masinile rulate, desi in scadere cu 7% fata de primele 7 luni din 2017, au ajuns la 274.195 unitati cumparate in perioada ianuareie - iulie 2018.

Autovehiculele romanesti, cele mai cautate

In privinta vanzarilor de masini noi (autoturisme si autovehicule comerciale), statistica APIA arata ca, in primele sapte luni din 2018, pe primul loc s-a clasat Dacia, cu 30.327 unitati, urmata de catre Volkswagen (10.338 unitati), Skoda (8.098), Ford (7.972) si Renault (7.866).

Pe segmentul autoturismelor, topul este condus tot de Dacia, cu 28.494 unitati (31,8% cota de piata, pe un volum in crestere cu 31,6% fata de primele sapte luni din 2017), urmata de Volkswagen cu 9.349 unitati (10,4% cota de piata), Skoda - cu 8.098 unitati (9,1% din total piata), Renault - cu 6.716 unitati (7,5% din total piata) si Ford (5.473 unitati si 6,1% cota de piata).

In clasamentul pe modele, cu cele 11.358 unitati vandute, Dacia Logan continua sa fie cel mai bine vandut in aceste prime sapte luni din 2018, acesta fiind urmat de Dacia Duster, cu 7.430 unitati, Dacia Sandero (5.864), Renault Clio (3.225) si Skoda Octavia (3.125).

In functie de tipul de combustibil, ponderea autoturismelor cu motoare pe benzina continua sa creasca, ajungand sa detina, la finele lunii iulie din acest an, un procent de 59,4% din total, semnificativ mai mare (8,6 pp) fata de ponderea pe care o aveau in aceeasi perioada a lui 2017, de 50,8%.

Cresteri importante pentru masinile “verzi”

In ceea ce priveste autoturismele 'verzi'(electrice si hibride), interesul pentru acestea continua sa ramana unul ridicat in acest an, mai ales pe fondul stimulentelor acordate prin Programul 'Rabla Plus'. Ca urmare, dupa primele 7 luni din 2018, acestea ajung sa detina o pondere de 2,5% din total piata, superioara celei de anul trecut, cand aceasta era de doar 1,8%. Chiar daca volumele sunt inca foarte mici, evolutia este una extrem de incurajatoare, cresterea inregistrata in acest an fiind de 225,5% pe segmentul celor electrice (485 unitati, in primele 7 luni din 2018, fata de doar 149 in 2017), respectiv +54,5% la cele hibride (1.754 unitati in 2018, fata de 1.135 unitati in 2017).

Raportat la tara de provenienta a autoturismelor, 31% din total este produs in Romania, 20% in Germania, 10,9% sunt din Cehia, 7,6% din Turcia si 7,5% din Spania.

In acest context, vanzarile de autoturisme din productia autohtona au inregistrat, in anul 2018, o crestere semnificativa, de 37% comparativ cu anul 2017, in timp ce vanzarile de autoturisme din import au consemnat un salt mai redus, de 22,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Auto

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus