Factura electronica asteapta de 2 ani sa devina realitate

Utilizarea facturilor electronice in locul celor pe suport hartie ar aduce atat companiilor cat si consumatorilor o scadere semnificativa a costurilor si a timpilor de transfer. Pentru a completa cadrul legislativ singurul element necesar este emiterea de catre Ministerul Finantelor a normelor de aplicare a legii.

Serviciile de facturare electronica sunt parte a serviciilor aditionale optionale din SEPA - Single Euro Payment Area. Acestea presupun inlocuirea facturii printate pe hartie cu un inscris in format electronic, transmis prin intermediul unui operator specializat.

Astfel, in special in conditiile in care factura este emisa de un furnizor aflat la o distanta mare fata de client, emiterea acesteia si transmiterea in format electronic presupune eliminarea intarzierilor si a ricului de a nu ajunge la destinatar.

De asemenea, este important de subliniat faptul ca facturarea electronica atrage o reducere a costurilor de aproximativ 60-80%, comparativ cu procesarea traditionala pe suport hartie a acestora.

Facturarea electronica aduce economii semificative statuluiDanemarca este prima tara care a actionat in avantajul facturarii electronice. Administratia publica daneza a impus utilizarea acestui serviciu inca din februarie 2005.

Aproximativ 15 milioane de tranzactii, procesate anterior pe suport hartie, sunt acum manevrate electronic. Conform declaratiilor reprezentantilor guvernului danez, aproximativ 100 milioane euro au fost economisiti in primii 3 ani.

In Suedia, incepand cu luna iulie 2008, administratia publica utilizeaza exclusiv servicii de facturare electronica, iar in Finlanda, termenul limita de adoptie exclusiva a facturarii electronice este sfarsitul anului 2009.

Alte 10 tari din Uniunea Europeana au trasat termene limita pentru utilizarea obligatorie a facturarii electronice in cadrul administratiilor publice. Printre acestea, Polonia utilizeaza facturarea electronica pe piata de retail, iar Franta si Marea Britanie in domeniile utilitatilor.

Conform studiilor efectuate la nivel european, pentru anul 2008 s-a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori de factura electronica, de la 20,2 milioane în 2007, la 24,3 milioane în 2008 la nivel de emitent, numarul acestora fiind mult mai mare daca luam in calcul si receptorii.

Romania – la inceput de drumCadrul legal pentru emiterea de facturi electronice a fost adoptat in Romania in urma cu 2 ani, prin Legea nr. 260/2007. In 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a publicat normele de omologare a sistemelor informatice destinate operatiunilor de emitere a facturilor in forma electronica.

Singurul element care mai este necesar pentru completarea cadrului legislativ in domeniu il constituie normele metodologice aferente Legii nr. 260 ce trebuie emise de catre Ministerului Finantelor Publice.

Normele lipsesc, infrastructura existaChiar daca inca mai sunt necesare detalii privind modul in care facturarea electronica va deveni realitate, pe piata exista deja operatori care ofera platforme informatice privind acest serviciu.

Unul dintre acesti operatori este Transfond, care a initiat, in 2008, proiectul de facturare electronica.

e-Factur@ este un serviciu ce inlocuieste procesul de emitere (si transmitere) al facturilor in format clasic pe hartie, pentru a imbunatati automatizarea proceselor, reducand astfel costurile si timpii de procesare, in conditiile mentinerii unui nivel al serviciilor de inalta calitate.

Serviciul oferit de catre Transfond vine in intampinarea nevoii emitentilor de facturi de a-si monitoriza, accelera, fluidiza si controla fluxurile de numerar, asigurand schimbul electronic de documente intre furnizor si beneficiar, precum si procesele relevante facturarii electronice printr-un sistem rapid, intr-un mediu complet securizat.

Transfond este operatorul Sistemului Electronic de Plati si furnizor autorizat de servicii de Arhivare Electronica, in conformitate cu prevederile legii 135/2007.

Mirela Cojoc este specialist marketing in cadrul Transfond.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Carduri


Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?
Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?

Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

30 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus