Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Factura electronica asteapta de 2 ani sa devina realitate


Utilizarea facturilor electronice in locul celor pe suport hartie ar aduce atat companiilor cat si consumatorilor o scadere semnificativa a costurilor si a timpilor de transfer. Pentru a completa cadrul legislativ singurul element necesar este emiterea de catre Ministerul Finantelor a normelor de aplicare a legii.

Serviciile de facturare electronica sunt parte a serviciilor aditionale optionale din SEPA - Single Euro Payment Area. Acestea presupun inlocuirea facturii printate pe hartie cu un inscris in format electronic, transmis prin intermediul unui operator specializat.

Astfel, in special in conditiile in care factura este emisa de un furnizor aflat la o distanta mare fata de client, emiterea acesteia si transmiterea in format electronic presupune eliminarea intarzierilor si a ricului de a nu ajunge la destinatar.

De asemenea, este important de subliniat faptul ca facturarea electronica atrage o reducere a costurilor de aproximativ 60-80%, comparativ cu procesarea traditionala pe suport hartie a acestora.

Facturarea electronica aduce economii semificative statuluiDanemarca este prima tara care a actionat in avantajul facturarii electronice. Administratia publica daneza a impus utilizarea acestui serviciu inca din februarie 2005.

Aproximativ 15 milioane de tranzactii, procesate anterior pe suport hartie, sunt acum manevrate electronic. Conform declaratiilor reprezentantilor guvernului danez, aproximativ 100 milioane euro au fost economisiti in primii 3 ani.

In Suedia, incepand cu luna iulie 2008, administratia publica utilizeaza exclusiv servicii de facturare electronica, iar in Finlanda, termenul limita de adoptie exclusiva a facturarii electronice este sfarsitul anului 2009.

Alte 10 tari din Uniunea Europeana au trasat termene limita pentru utilizarea obligatorie a facturarii electronice in cadrul administratiilor publice. Printre acestea, Polonia utilizeaza facturarea electronica pe piata de retail, iar Franta si Marea Britanie in domeniile utilitatilor.

Conform studiilor efectuate la nivel european, pentru anul 2008 s-a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori de factura electronica, de la 20,2 milioane în 2007, la 24,3 milioane în 2008 la nivel de emitent, numarul acestora fiind mult mai mare daca luam in calcul si receptorii.

Romania – la inceput de drumCadrul legal pentru emiterea de facturi electronice a fost adoptat in Romania in urma cu 2 ani, prin Legea nr. 260/2007. In 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a publicat normele de omologare a sistemelor informatice destinate operatiunilor de emitere a facturilor in forma electronica.

Singurul element care mai este necesar pentru completarea cadrului legislativ in domeniu il constituie normele metodologice aferente Legii nr. 260 ce trebuie emise de catre Ministerului Finantelor Publice.

Normele lipsesc, infrastructura existaChiar daca inca mai sunt necesare detalii privind modul in care facturarea electronica va deveni realitate, pe piata exista deja operatori care ofera platforme informatice privind acest serviciu.

Unul dintre acesti operatori este Transfond, care a initiat, in 2008, proiectul de facturare electronica.

e-Factur@ este un serviciu ce inlocuieste procesul de emitere (si transmitere) al facturilor in format clasic pe hartie, pentru a imbunatati automatizarea proceselor, reducand astfel costurile si timpii de procesare, in conditiile mentinerii unui nivel al serviciilor de inalta calitate.

Serviciul oferit de catre Transfond vine in intampinarea nevoii emitentilor de facturi de a-si monitoriza, accelera, fluidiza si controla fluxurile de numerar, asigurand schimbul electronic de documente intre furnizor si beneficiar, precum si procesele relevante facturarii electronice printr-un sistem rapid, intr-un mediu complet securizat.

Transfond este operatorul Sistemului Electronic de Plati si furnizor autorizat de servicii de Arhivare Electronica, in conformitate cu prevederile legii 135/2007.

Mirela Cojoc este specialist marketing in cadrul Transfond.


Distribuie articolul
Alte articole

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

Citeste mai mult

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

Citeste mai mult

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

Citeste mai mult

Piata unica digitala stimuleaza comertul online transfrontalier. Cum putem face plati?

Comertul electronic transfrontalier va lua amploare in urma acordului politic la care au ajuns recent Parlamentul European, Consiliul si Comisia de a pune capat geoblocarii nejustificate pentru consumatorii care doresc sa achizitioneze produse sau servicii online in interiorul UE.

Citeste mai mult